Studenţii ar trebui să fie specializaţi în momentul absolvirii

Educaţie

Studenţii ar trebui să fie specializaţi în momentul absolvirii

Angajatorii susţin, într-un studiu realizat de Autoritatea Naţională pentru Calificări, că cel mai important aspect la momentul angajărilor în ceea ce-i priveşte pe absolvenţii de facultate îl reprezintă competenţele şi experienţa anterioară de lucru şi mai puţin specializarea sau prestigiul instituţiei absolvite.

Studiul „Absolvenţii recenţi de învăţământ superior şi integrarea lor pe piaţa muncii“, realizat de Autoritatea Naţională pentru Calificări, scoate la iveală aşteptările ridicate ale angajatorilor în ceea ce priveşte formarea profesională practică a absolvenţilor de facultate. Astfel, majoritatea angajatorilor consideră că studenţii ar trebui să fie deja specializaţi în momentul obţinerii diplomei de licenţă, ceea ce nu se întâmplă în momentul de faţă în sistemul de învăţământ românesc, lucru recunoscut şi de absolvenţi. „Atât angajatorii, cât şi absolvenţii consideră că în momentul de faţă sistemul de învăţământ superior reuşeşte să le furnizeze absolvenţilor cunoştinţe teoretice de care aceştia au nevoie, nu însă şi abilităţi practice“, se arată în studiu, acelaşi care subliniază că la momentul angajării contează mai mult competenţele şi experienţa anterioară de lucru şi mai puţin specializarea absolvită sau prestigiul universităţii.

De altfel, trei sferturi dintre absolvenţii intervievaţi (72%) au simţit nevoia să urmeze cursuri de formare sau pregătire profesională ori specializare, aproape două treimi dintre respondenţi urmând un curs de formare continuă, altul decât cel de tip formare iniţială la nivelul universitar, sau de tip autodidact.

Studiul mai relevă că aproape două treimi dintre recrutori (64%) se aşteaptă ca peste cinci ani proporţia absolvenţilor de studii superioare plasaţi în firme din Uniunea Europeană să fie mai mare, în timp ce doar 9% consideră că proporţia se va reduce.

Absolvenţii de arhitectură şi urbanism şi cei de ştiinţe economice îşi găsesc cel mai repede un loc de muncă după terminarea studiilor universitare, relevă acelaşi studiu al ANC. Cea mai lentă intrare pe piaţa muncii o au absolvenţii de ştiinţele naturii, pentru care sunt necesare aproape şapte luni de la absolvire ca să se angajeze, şi cei de silvicultură, care se angajează puţin peste şase luni.

În aproximativ trei luni, se angajează şi absolvenţii de ştiinţe sociale şi politice, în timp ce absolvenţii de ştiinţe inginereşti se angajează în peste trei luni.

Angajatorii chestionaţi, aproximativ 50%, susţin că rezultatele examenului de licenţă nu sunt deloc importante, în schimb modul de prezentare la interviul de angajare ar putea fi determinant, au răspuns peste 70% dintre recrutori.

Şi cunoaşterea unei limbi străine reprezintă un avantaj, nu acelaşi lucru putându-se afirma despre deţinerea unei diplome de master.

De asemenea, 25% dintre angajaţii respondenţi la chestionar consideră că locul de muncă este foarte sigur, 33% că este sigur, în timp ce 30% susţin că este nesigur şi 12% foarte nesigur. Cu toate acestea, aproximativ jumătate dintre intervievaţi intenţionează să schimbe locul de muncă în următorul an.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de angajatori care include 4.000 de respondenţi selectaţi din listele firmelor înregistrate şi 5.576 de absolvenţi recenţi. Au fost intervievaţi şi 120 de recrutori.