SUA: O cruce aflată în deșert poate rămâne pe poziția ei
Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a convenit, miercuri, 28 aprilie 2010, ca un memorial în formă de cruce creștină, plantat în mijlocul unui parc federal din California (vest), să poată rămâne pe locul său, fără a fi mutat pe vreun alt teren privat.
În acest caz, care a implicat relația constituțională între guvernul federal al SUA și diferitele religii, dezbaterile au fost aprinse. Cinci membrii ai Curții, din partea conservatoare a acesteia, au câștigat față de ceilalți 4 membrii progresiști.
La origine, o asociație de veterani, în 1934, a ridicat o cruce albă de 1,5 m înălțime în Parcul Național din Mojave, California (vest), proprietate a guvernului federal.
Cu zece ani în urmă, un fost angajat al parcului… catolic, a pornit o acțiune în justiție, susținând că existența acestei cruci într-un parc național a fost neconstituțională, deoarece guvernul federal nu are dreptul să privilegieze niciuna dintre religii.
În timpul mai multor ani de proceduri, a fost nevoie de 3 intervenții ale Congresului pentru... a permite crucii să rămână pe loc.
"Instanțele prime de judecată nu au ținut suficient de bine seama de context", a spus Curtea. "Deși monumentul este un simbol creștin, crucea nu a fost ridicată pe Stânca Sunrise pentru a promova cumva creștinismul", a mai spus aceasta, ci "pentru a aduce un omagiu soldaților noștri căzuți".
Pentru Curte, guvernul federal s-ar confrunta cu "o dilemă: el trebuie să îndepărteze crucea din acel loc, pentru a nu încălca un ordin judecătoresc, dar în același timp nu poate îndepărta cruce fără să întineze respectul celor pe care ea îi onorează".
"Obiectivul Statului American de a nu sprijini în mod privilegiat o anumită religie, nu presupune însă obligația ca orice simbol religios să fie eliminat din sfera publică (…) Constituția neobligând guvernul să evite cumva chiar și o recunoaștere publică a rolului religiei în societate” - sustine insa Curtea.
Vizavi de această decizie, ultra-conservatorul catolic Antonin Scalia, a menționat în cadrul ședinței că, în orice caz, "crucea este un simbol al locurilor comune în care zac morți".
Șase dintre cei nouă judecători ai Curții Supreme a Statelor Unite sunt catolici.
"O cruce nu este doar o reformulare a credinței creștine, ci este și un simbol folosit pentru a-i onora pe cei care, prin faptele lor eroice, au contribuit în mod generos pe parcursul istoric, participând la formarea națiunii noastre și a poporului în istorie", a mai spus Curtea. (KSLCatalin)