„Suferinţa şi înţelegerea ei prin credinţă“
Conferinţele semestriale preoţeşti de primăvară din Arhiepiscopia Iaşilor au continuat ieri, 14 mai 2012, cu întrunirea preoţilor din Protopopiatul Botoşani. Întâlnirea a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată în Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati“ din Botoşani.
Ieri, 14 mai 2012, la sediul Protopopiatului Botoşani, a avut loc cea de-a treia conferinţă preoţească din acest an din Arhiepiscopia Iaşilor. Ziua a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înalt Preasfinţitul Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati“ din Botoşani. Dintre slujitori au făcut parte pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, şi toţi preoţii misionari ai Protopopiatului Botoşani. Răspunsurile la strană au fost date de preoţi ai Protopopiatului Botoşani.
După Sfânta Liturghie, la sediul protoieriei botoşănene au debutat lucrările conferinţei preoţeşti, care a avut tema „Suferinţa şi înţelegerea ei prin credinţă“ şi a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
În cadrul conferinţei, au fost vizionate mai multe filme tematice, printre care unul privind activitatea medicală a Arhiepiscopiei Iaşilor, şi au fost expuse diapozitive cu fotografii, ce au prezentat cauzele suferinţei şi cum poate fi ea vindecată cu ajutorul credinţei.
Părintele Daniel Dascălu, preot misionar de caritate în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati“ din Botoşani, a prezentat un referat despre îngrijirea bolnavilor şi despre problema bolii şi a suferinţei din perspectivă duhovnicească. „Referatul pe care l-am prezentat a fost structurat pe trei direcţii, care vizează de altfel şi structura psiho-somatică a omului şi anume raţiunea, voinţa şi sentimentul. Am prezentat, în primul rând, informaţii ce vizează calitatea şi sacralitatea vieţii şi cum este văzută suferinţa în teologia ortodoxă, apoi am vorbit despre suferinţa lui Hristos în raport cu suferinţa celorlalte fiinţe umane. În cea de a doua parte, am prezentat câteva studii de caz pornind de la problemele celor care au grijă de bolnavi şi suferă lângă aceştia, apoi am venit cu exemple despre care am citit sau cu care m-am întâlnit în activitatea mea. A treia parte a referatului s-a referit la problema lucrării, a voinţei, a aspectelor practice pe care un preot poate să le abordeze în tratarea suferinţei“, a spus pr. Daniel Dascălu.
Conferinţa a continuat cu o serie de discuţii legate de probleme administrative şi de chestiuni ce ţin de rânduielile tipiconale.
„Întâlnirea noastră de astăzi ne-a întărit şi ne-a reconvertit către aplecarea spre suferinţă“
„Consider că întâlnirea noastră de astăzi, în care stâlpul de rezistenţă a fost Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, a cărui prezenţă a pulsat duh şi învăţătură în conştiinţele şi inimile noastre, şi-a atins scopul, anume acela de a ne întări şi a ne reconverti către aplecarea spre suferinţă, unde să întâlnim nu atât boala, ci omul, pe care suntem datori să-l ridicăm şi să-l punem în legătură cu Hristos, Doctorul şi Vindecătorul sufletelor şi trupurilor noastre“, a declarat pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani.
În finalul întrunirii preoţeşti, 14 preoţi parohi din Protopopiatul Botoşani au primit saiturile parohiilor participante în faza pilot a proiectului „Reţea de saituri pentru parohii“, dezvoltat de Doxologia Media. După ce a făcut o prezentare generală a proiectului, diac. Nicolae Hulpoi, directorul Doxologia Media, a predat preoţilor parolele de acces şi manualele de utilizare ale noilor pagini web ale parohiilor, semnându-se totodată şi protocoalele cadru de colaborare.