Susține bursierii Pro Vita Iași: 100 de copii și tineri de excepție, proveniți din familii numeroase

Social

Susține bursierii Pro Vita Iași: 100 de copii și tineri de excepție, proveniți din familii numeroase

Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor desfășoară în perioada 1-30 iunie campania de strângere de fonduri pentru bursele celor 100 de elevi și studenți excepționali, ce provin din familii numeroase.

Campania scoate în evidență poveștile a 100 de bursieri pe care Pro Vita Iași îi sprijină prin intermediul Proiectului de susținere la studii, invitând oamenii de bine să doneze pentru a asigura 100 de burse lunare în anul educațional 2024-2025. Bursierii provin din familii numeroase cu peste 7 copii, din județele Iași, Botoșani și Neamț. Sunt elevi cu rezultate foarte bune la învățătură, unii în clasa a XII-a, pregătindu-se de admiterea la facultate, alții studenți sau masteranzi, implicați activ în viața comunității prin acțiuni de voluntariat. Familiile din care aceștia fac parte sunt adevărate modele de viețuire creștină, unde copiii sunt educați în spiritul valorilor sănătoase, cu accent deosebit pe studiu și cultivarea talentelor. Dovadă sunt rezultatele excepționale dobândite la olimpiade, concursuri naționale și internaționale, dar și înzestrarea în domenii diverse, de la pictură, muzică psaltică, dans la arhitectură, gastronomie, estetică ș.a. Ei sunt viitorii medici, avocați, profesori, arhitecți, artiști, militari, pictori bisericești, așa cum arată aspirațiile lor sau chiar facultățile alese. 

Pro Vita Iași îi susține la studii, oferindu-le o bursă lunară în valoare de 300 lei pe parcursul întregului an școlar. Pe lângă aceasta, bursierii beneficiază de workshop-uri, ateliere de dezvoltare spirituală, personală sau orientare vocațională, întâlniri cu specialiști din diferite domenii, școli de vară, daruri cu ocazia zilelor de naștere. Cei care doresc să își cultive talentele, pasiunile primesc ajutor suplimentar pentru meditații sau cursuri de perfecționare. 

În perioada 1-30 iunie, poveștile lor impresionante pot fi cunoscute pe www.provitaiasi.ro, www.doxologia.ro, precum și pe conturile de socializare Pro Vita Iași. Câteva dintre acestea pot fi admirate și fizic, sub formă de „Povestea săptămânii” în spații amenajate la Ateneul Național din Iași, Sala Unirii-Cinema Victoria, Colegiul Sfântul Nicolae ș.a.

Reportajele Pro Vita Iași pun în lumină portretele bursierilor, conturate de pasiunile și talentele lor, valorile din familie, caracterizările emoționante pe care le fac părinților sau fraților, dar și detalii privind parcursul lor educațional. În acestea se regăsesc câțiva elevi și studenți merituoși, printre care: Flavian, elev la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, pasionat de muzica psaltică; Ecaterina, elevă în clasa a VIII-a, talentată la pictură; Iustin, elev în clasa a XII-a, se pregătește de admiterea la Facultatea de Medicină; Ecaterina studiază Artă Sacră la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași; Anastasia învață „Asistență medicală generală” la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași; Maria Ștefania, elevă, visează să devină avocat; Iustina, elevă în clasa a XII-a, investește zilnic în visul ei de a ajunge învățătoare; Maria, elevă la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” Mănăstirea Neamț, pictează icoane; Florentina studiază „Estetica și igiena corpului omenesc”; Elena, studentă la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași; Anastasia Ioana, elevă în clasa a X-a, are o voce minunată, dorește să devină pediatru; Maria Pulheria, elevă la un Liceu Militar. 

Fiecare bursier are istoria sa distinctă, însă toți sunt adevărate definiții ale perseverenței. Pro Vita Iași îi susține la studii încă din 2016, iar parcursul lor este unul uimitor, indiferent din ce localitate sau familie provin, în ciuda zecilor și sutelor de kilometri parcurși până la școală sau pentru meditații și pregătiri suplimentare. 

AICI poate fi vizionată povestea Anastasiei, ce provine dintr-o familie cu 10 copii. Talentată la pictură, muzică și desen liniar, își dorește să devină medic pediatru. O altă istorie, cea a Elenei, poate fi citită AICI. Bursiera Pro Vita Iași, studentă la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a mărturisit că după finalizarea studiilor își propune să rămână în țară, pentru a fi de folos oamenilor și comunităților mici din sate. „Îmi doresc să rămân în România, pentru că și oamenii de aici au nevoie de noi. Și românii au nevoie de un sistem medical puternic, în care lucrează specialiști bine pregătiți. O simt ca pe o datorie față de familie, care m-a educat, față de profesori, care m-au îndrumat, față de stat, care mă susține la studii. Până la urmă, e datoria mea față de țară”, a povestit Elena, bursieră Pro Vita Iași.

Proiectul de susținere la studii face parte din Programul de solidaritate pentru familia cu mulți copii „Sfântul Stelian”, prin care Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor sprijină 203 familii cu peste 7 copii. Bursa lunară de studiu este una dintre formele de sprijin acordată unui număr de 100 de copii. Actualizări din campanie, precum și noutăți privind susținerea bursierilor sunt disponibile pe pagina de Facebook Pro Vita Iași sau pe www.provitaiasi.ro.

Citește despre: