„Tabăra din pridvorul satului”, la Tătăruși

19 Iunie 2018 17:49 Arhiepiscopia Iaşilor

Nici bine nu s-a terminat școala, că voluntarii proiectului „Tabăra din pridvorul satului” au și început treaba. Prima destinație din cele 42 din acest an a fost în Parohia „Sfântul Nicolae”, satul Tătăruși, județul Iași. Acolo, părintele Petru Ursachi a încheiat un parteneriat cu școala din Tătăruși și, împreună cu Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor și cu sprijinul Asociației Tineretul Ortodox Român (ATOR) Iași, a organizat prima ediție a „Taberei din pridvorul satului” din această localitate.

Cei 55 de tineri din parohia părintelui Petru Ursachi au început vacanța de vară, fiind primii beneficiari din anul 2018 ai proiectului de tabere implementat în parohiile rurale din județele Iași, Neamț și Botoșani. Atelierele, rugăciunile, orele de cunoaștere și comunicare petrecute cu animatorii, jocurile olimpice și „vânătoarea de comori” i-au făcut pe tineri să iasă, măcar pentru trei zile, din rutina zilnică, făcând exerciții de autodepășire și cunoaștere. Activitățile taberei au venit în ajutorul tinerilor, care au primit de la animatorii noștri un impuls de care aveau nevoie. Experiența autentică și profundă găsită în tabăra de la Tătăruși i-a făcut pe tineri să spargă granițele nefirești dintre ei marcate de stereotipuri, accentuând valoarea întâlnirii și a comuniunii între locuitori a aceluiași sat.

Biserica vede în tineri un potențial imens și atenția acordată lor este un fapt natural, o datorie morală. Noi, voluntarii proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, ne preocupăm de educația tinerilor pe care îi întâlnim și le împărtășim ideile noastre, având ca scop o finalitate ce stă sub semnul firescului și a normalității - apropierea de Hristos și comuniunea între tineri. De multe ori, gândindu-ne la ce va urma și realizând planuri de viitor pentru tineri, se întâmplă să uităm să ne interesăm de prezentul lor, lăsându-i pradă societății. Luând contact cu fermentul unei neîncrederi generalizate, aceștia, adeseori, se plafonează. În acest sens, putem spune că beneficiarii taberelor organizate de Arhiepiscopia Iașilor nu sunt simple prezențe pe care ni le dorim în Biserică, ci sunt, mai înainte de toate, destinatarii iubirii organizatorilor din sat și a celor peste 100 de voluntari ai proiectului nostru.

„Tabăra din pridvorul satului” nu își dorește doar să întindă pentru câteva zile o mână de ajutor tânărului și preotului de la țară, ci vrea să schimbe concepții, idei, să dea impulsul de care beneficiarii au nevoie pentru a merge mai departe, cu capul sus, în această viață și lucrare a Bisericii.

Noi, cei din Biserică, trebuie să înțelegem că această lucrare a lui Dumnezeu pentru tineri, pentru fiecare tânăr în parte, nu se face din oficiu, la întâmplare, ci într-un anumit context gândit, pregătit, individualizat. „Tabăra din pridvorul satului” tocmai acest lucru dorește să îl facă: creează contextul în care tinerii de la sate sunt aduși aproape de preotul paroh și, cu ajutorul voluntarilor, întregul grup trece prin experiențe care fac pe fiecare în parte să se descopere pe sine, să se modeleze unul pe celălalt. Pentru a creea aceste contexte, este nevoie nu doar de dragoste și bunăvoință, ci și de resurse materiale. Cu ajutorul lui Dumnezeu, tabăra din Tătăruși (asemenea următoarelor două tabere din proiect) a fost susținută financiar de domnul Octavian Năstase din Emiratele Arabe, căruia îi mulțumim că face posibilă implimentarea acestor experiențe frumoase pentru copiii din mediul rural. (Preot Mihail Siminciuc)

Ultimele din categorie