Târnosirea bisericii de lemn „Buna Vestire” a Parohiei Troianu din Râmnicu Vâlcea

Arhiepiscopia Râmnicului

Târnosirea bisericii de lemn „Buna Vestire” a Parohiei Troianu din Râmnicu Vâlcea

Duminică, 20 octombrie 2013, în prezenţa IPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, PS Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Eparhiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia Sfânta Liturghie şi târnosirea bisericuţei de lemn cu hramul „Buna Vestire” din Parohia Troianu, municipiul Râmnicu Vâlcea.

La acest eveniment sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai administraţiei de stat, locale şi centrale, preoţi şi credincioşi din municipiul Râmnicu Vâlcea, din eparhie, dar şi din ţară.

Credincioşii prezenţi la sărbătoare se vor putea închina la racla cu moaştele Sfântului Antonie ce vor fi aduse sâmbătă, 19 octombrie, orele 16.30, de la Mănăstirea vâlceană Iezer.

La ieşirea din municipiul Râmnicu Vâlcea, pe drumul naţional DN 67, Râmnicu Vâlcea - Horezu - Târgu Jiu, în cartierul Copăcelu, pe partea dreaptă a drumului, se înalţă la capătul unei alei de brazi, biserica cu hramul „Înălţarea Domnului”.

În curtea bisericii parohiale se află şi o bisericuţă veche de lemn cu hramul „Buna Vestire”. Ctitorul acestei sfinte biserici este pr. Ştefan Constantinescu (1859 – 1919), care în anul 1883, împreună cu enoriaşii, au adus această biserică din localitatea Bălceşti, judeţul Argeş spre a fi de folos credincioşilor din această zonă.

Pictura interioară a bisericii este realizată în ulei, în cadrul acesteia evidenţiindu-se medalioane cu chipurile unor vechi domnitori şi personalităţi de seamă în istoria poporului român: Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu, Tudor Vladimirescu, Horea, Cloşca şi Crişan.

Ultimele lucrări de a renovare asupra bisericii, necesare datorită stadiului avansat de degradare, au fost realizate în perioada 2012 - 2013, cu binecuvântarea chiriarhului locului, IPS Gherasim, la iniţiativa preoților slujitori pr. paroh Florin Mihael Popa şi pr. Mihail Pretorian coslujitor, cu sprijinul familiilor Valerică Pîslaru, Dumitru Lovin şi Filoftea Presură şi cu aportul enoriaşilor.

(Sursa: arhiram.ro