Teatrul Balsoi (Mare), solicitat să returneze Bisericii vechile clopote

Ortodoxia în lume

Teatrul Balsoi (Mare), solicitat să returneze Bisericii vechile clopote

Dirijorul și îndrumătorul clopotarilor Kremlinului și Catedralei Hristos Mântuitorul este convins că clopotele salvate de la topire, de Teatrul Balșoi, trebuie să ajungă la locul lor, în bisericile istorice din Moscova.
 

Dirijorul și îndrumătorul clopotarilor Kremlinului și Catedralei Hristos Mântuitorul, Igor Konovalov, este convins că clopotele salvate de la topire, de Teatrul Balșoi, în perioada sovietică, trebuie să ajungă la locul lor, în bisericile istorice din Moscova.

"Desigur, clopotele ar trebui să fie înapoiate, ele au inscripții cu locul de unde au fost luate. Nu aducem un tron regal sau o coroană imperială din Camera Armurilor de la Palatul Kremlinului, dacă vrem să-l punem în scenă pe Boris Godunov!" a declarat Konovalov, vineri, unui corespondent Interfax.

Potrivit acestuia, pot fi folosite pentru spectacole la Teatrul Balșoi copii ale clopotelor sau înregistrări audio, deoarece "e absolut inutil", crede el, ca teatrul să aibă în original seturi complete de clopote de la mai multe biserici din Moscova.



"Este o practică comună. Lavra Sfântului Sergiu "Sfânta Treime", are clopotele de la teatru, Catedrala Botezului Domnului are, de asemenea, un clopot care a fost cândva într-un teatru din Moscova, pe când conducerea Teatrului Balșoi, fie nu poate citi, fie este oarbă dacă nu vede literele în slavonă inscripționate pe clopote", a spus el și a cerut reprezentanților teatrului să urmeze exemplul americanilor, care au înapoiat vechile clopote rusești* ajunse în posesia Harvard-ului, Mânăstirii Sfântul Daniel din Moscova.

*Clopotele istorice ale Manastirii Sfântul Daniel, cele mai vechi din Moscova, s-au intors in data in data de 10 septembrie 2008 (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe), în capitala rusă, după 80 de ani de absenta. Pe 7 septembrie ele au venit, de la New York la Sankt-Petersburg și, de atunci, au traversat Novgorod și Tver.
În anii 1930, în plină perioadă de teroare antireligioasă a puterii bolșevice, clopotele au fost salvate de la distrugere de către un profesor de la Universitatea americană Harvard, Thomas Whitemore, membru al unei misiuni caritabile de la Moscova, care a convins un american industriaș de a le cumpăra și de a le transporta în SUA. Dupa 80 de ani, aceste clopote au fost găsite la Harvard.
Festivitățile de reprimire a acestora au loc la Manastirea Sfântul Daniel. In semn de recunoștință, Rusia a oferit Universitatii Harvard copii fidele ale acestor clopote.