Tradiția patristică în actualitate

28 Septembrie 2022 17:52 Educaţie

În zilele de 29 și 30 septembrie, la Muzeul Mitropolitan din Iași va avea loc prima ediție a simpozionului științific „Tradiția patristică în actualitate”, care va lua în discuție tema generală „Isihasmul bizantin, istorie și spiritualitate”, precum și alte subiecte de interes pentru studiile patristice și istorice actuale.

Centrul de Studii Patristice „Sfântul Maxim Mărturisitorul” al Arhiepiscopiei Iașilor organizează între 29-30 septembrie, la Muzeul Mitropolitan din Iași, prima ediție a simpozionului științific Tradiția patristică în actualitate, care va lua în discuție tema generală Isihasmul bizantin, istorie și spiritualitate, precum și alte subiecte de interes pentru studiile patristice și istorice actuale.

Isihasmul, practică și dispoziție ascetică multiseculară, și mișcarea isihastă – ce este asociată îndeosebi cu disputele și polemicile teologice din Bizanțul secolului al XIV-lea – continuă să fascineze istoricii și teologii, dar și să constituie o contribuție exemplară și ideal formativă a vieții în Hristos, îndeosebi pentru monahi.

Prelegerile vor fi susținute de cercetători afiliați instituțiilor academice din mai multe centre universitare ale țării, precum și din străinătate. Lucrările vor fi editate într-un volum ce va fi publicat la Editura Doxologia.

Partener: Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” (Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași)

Ultimele din categorie