Tradiție și modernitate la Andrieșeni

Arhiepiscopia Iaşilor

Tradiție și modernitate la Andrieșeni

    • Tradiție și modernitate la Andrieșeni
      Tradiție și modernitate la Andrieșeni

      Tradiție și modernitate la Andrieșeni

În fiecare an, la Duminica Mironosițelor, cetățeni din câteva sate ale comunei se adună la fântâna de la halta Andrieșeni unde au loc manifestări cu caracter religios și cultural-artistic. Este, de fiecare dată, prilejul pentru toți cei prezenți acolo de a se simți mai adânc uniți în gând și în sentiment.

În rândul multelor rele aduse nouă de lunga guvernare comunistă, la loc de frunte se află distrugerea satului românesc. Nu au fost, desigur, desființate cu totul satele noastre, dar ele nu mai sunt ceea ce erau înainte de comunism – acele comunități rurale în care, încă din vechime, viața se desfășura după legi nescrise, iar tradițiile și obiceiurile constituiau o formă de manifestare a acestor legi. Un adevărat tezaur de cultură, a cărui origine vine din vremuri ancestrale, era conservat în aceste tradiții și obiceiuri. Toate acestea reglau, am putea spune, viața fiecărei persoane ca și a ansamblului colectivității în așa măsură, încât anumite limite ale comportamentului uman nu puteau fi depășite decât cu riscul autoexcuderii din comunitate. În bună măsură însă acestea au dispărut.
Mai poate fi recuperat oare ceva din ceea ce s-a pierdut din satul nostru românesc? O întrebare grea, la care nu-i deloc ușor să dai un răspuns clar și precis. Oricum însă, dacă se poate face ceva în acest sens, va fi un proces de durată. Revigorarea unor vechi tradiții și obiceiuri, ca și instituirea altora noi, a căror finalitate să fie schimbarea (în bine, se înțelege) a mentalității oamenilor, nu se poate face decât în timp. Iar cei care s-ar încumeta la acțiuni de o asemenea importanță trebuie să se înarmeze, de la început, cu răbdare, cu încredere și perseverență. Încredere în propriile forțe, dar, mai ales, încrederea că Pronia cerească vine întotdeuna în sprijinul celui bine intenționat, al aceluia care, în tot ce face, nu numai la sine se gândește, ci și la semenii săi, în primul rând la cei împreună cu care formează o comunitate.
Și trebuie s-o spunem, chiar cu bucurie, că asemenea oameni există în satele noaste. Căci iată, spre exemplu, în comuna Andrieșeni, la inițiativa unor astfel de oameni bine intenționați, între care amintim pe părintele paroh Mihai Cepeliuc, primarul comunei, domnul Ioan Căruntu și viceprimarul, domnul Florin Lodbă și cu ajutorul altora, uniți în jurul lor, se desfășoară, cum s-ar spune, la soroace, activități care, în viziunea lor sunt cu bătaie lungă. Ele trebuie să devină, în timp, tradiții cu un puternic impact pozitiv asupra mentalității cetățenilor comunei. Sunt manifestări cu un accentuat caracter educativ, formativ, activități care urmăresc să antreneze cât mai mulți participanți și din care oamenii urmează a înțelege că viața în comunitate poate fi plăcută și frumoasă, că se poate trăi în pace și bună înțelegere cu semenii și că însăși eficiența muncii din zilele de peste săptămână este mult mai mare dacă totul se face cu bună intenție, dacă tot ce se face vizează zidirea, atât în planul lumii materiale cât și, mai ales, în acela al vieții sufletești.
În felul acesta, la sărbătoarea hramului din Buhăieni și din Drăgănești (sate aparținătoare comunei), de fiecare dată, după slujba de la biserică, urmează un scurt program artistic prezentat de copii de la școala din comună, conduși de, deja cunoscuții rapsozi, învățătorii Petru și Ștefania Sturza. Oamenii veniți la această sărbătoare, cei din sat ca și oaspeții, primesc astfel mesajul unor frumoase gânduri și trăiri.
În fiecare an, la Duminica Mironosițelor, cetățeni din câteva sate ale comunei se adună la fântâna de la halta Andrieșeni unde au loc manifestări cu caracter religios și cultural-artistic. Este, de fiecare dată, prilejul pentru toți cei prezenți acolo de a se simți mai adânc uniți în gând și în sentiment.
Astfel de manifestări culminează cu ceea ce se cheamă Sărbătoarea Salcâmului, adică Ziua Comunei Andrieșeni. Aflată la cea de a doua ediție, sărbătoarea din acest an, desfășurată în ziua de 30 mai, a fost pregătită din timp, constituindu-se, ca și în anul precedent, dintr-un bogat program al manifestărilor. Nu au lipsit din manifestări, desigur, întrecerile sportive, expoziția de cozonaci, programul artistic Te cântăm Andrieșeni, întâlnirea cu fiii comunei, cu aceia care n-au uitat oamenii și locurile de unde au plecat și astfel au făcut posibil să se transforme în fapt chemarea pe care primarul comunei o lansase prin intermediul publicației locale Cetățeanul: Vă așteptăm cu mic, cu mare să gustăm din plăcerea de a ne revedea cu fiicele și fiii satului plecați de pe aceste meleaguri, să depănăm amintiri și să trăim bucuria horelor de altădată ale satului românesc.
Și aici, însă, tradiția se îmbină cu modernitatea, căci iată un moment important al manifestărilor a fost acela în care s-a inaugurat Centrul de Internet cu acces gratuit pentru public de la Biblioteca Comunală.
Ca întotdeauna la astfel de manifestări, nici de data aceasta n-a lipsit momentul religios, Te Deum-ul oficiat de părintele paroh din reședința comunei împreună cu parohul bisericii din satul Spineni, părintele Porfir Lucian Iulian. În felul acesta, totul s-a desfășurat între limitele decenței și al bunului gust, semn că această sărbătoare, pe cale de a deveni tradiție, ca și alte manifestări de acest fel, poate avea într-adevăr un impact pozitiv asupra mentalității oamenilor. (Emil BALTAG)