Training catehetic pentru clericii din Protopopiatul Iași I

26 Mai 2022 11:16 Arhiepiscopia Iaşilor

În data de 25 mai 2022, la Parohia „Sfântul Sava” din Iași, a avut loc atelierul catehetic cu privire la catehezele demonstrative pe care le vor susține anul acesta preoții din Protopopiatul Iași I.

La această activitate au luat parte pr. Bogdan Racu, Inspector pentru învățământ și cateheză în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Cristian Vasile, responsabil cu activitatea catehetică, precum și clerici din cadrul Protoieriei Iași I, în frunte cu părintele protopop Toma Gradinaciuc.

Programul a debutat cu o rugăciune, după care a urmat prezentarea unei cateheze demonstrative susținută de pr. Cristian Vasile, arătându-se aspectele realizării unei cateheze, dar și modul de prezentare al acesteia.

Tema catehezei prezentate a fost „Rugăciunile pentru cei vii și pentru cei morți - expresii ale comuniunii de iubire”, o cateheză interactivă, foarte bine structurată, cu întrebări, răspunsuri și feedback consistent.

O experiență inedită pentru că este prima dată când particip la o astfel de prezentare a unei cateheze demonstrative. Modul dinamic-interactiv al expunerii m-a adus în starea de a descoperi lucruri noi și foarte utile legate de tema prezentată, Pr. Prodan Mihai, Biserica „Sf. Sava”.

Activitatea de astăzi a fost foarte bine organizată, cursiv și dinamic. O logistică ideală pentru acest tip de activitate, materialele și conținutul atent structurate și pliate pe nevoile catehetice actuale. Exemplificarea printr-un model de cateheză a contribuit semnificativ la consolidarea și fixarea metodelor de catehizare la nivelul parohiei, Pr. Fotache Cătălin, Biserica „Sf. Stefan” din Iași.

Întâlnirea de astăzi face parte din formarea continuă a preoților, fiind necesară la împrospătarea și înnoirea cunoștințelor catehetice ce urmează a fi implementate în parohiile noastre. De asemenea, ne-am bucurat să împărtășim trăirile și experiențele personale legate de tema discutată. Mulțumim organizatorilor și ostenitorilor ce au făcut posibilă această întâlnire!, Pr. Emanuel Gabriel Maftei - Parohia Bivolari.

Anul acesta, în cadrul cercurilor pastorale ale Protopopiatului Iași I, vor fi organizate cateheze demonstrative, teme propuse de Programa Catehetică eparhială a Anului 2022, proclamat în Patriarhia Română ca „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”. (Pr. Radu Cornel-Mădălin, Parohia Buhăieni)

Citește alte articole despre: cateheză, catehetic, preoţi, Protopopiatul Iași I

Ultimele din categorie