Training catehetic pentru clericii din Protopopiatul Târgu Neamț
Luni, 10 iunie, cu binecuvântarea Înaltpreasfintitului Părinte Mitropolit Teofan, sala de activități a librăriei Doxologia din Târgu Neamț a găzduit un training catehetic din cadrul unui amplu program al Sectorului de Cateheză al Arhipescopiei Iașilor.
Întâlnirea de lucru susținută de pr. dr. Bogdan Racu, inspector pentru Învățământ și Cateheză în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, a reunit un număr de 12 preoți din Protopopiatul Târgu Neamț, preoți care desfășoară activități catehetice și doresc să-și perfecționeze cunoștințele și activitățile pe care le desfășoară.
Părintele Gheorghe Trofin, de la Parohia Boiștea și responsabil cu activitatea carehetică la nivel de protopopiat, a așezat la inima participanților un îndemn de a consolida echipa preoților cateheți a Protopopiatului:
„Cateheza este o chemare care implică o perioadă de timp mai lungă, care are ca scop formarea împreună și crearea unei echipe la nivel de protopopiat, echipă pe care ne putem baza atunci când vrem să construim ceva împreună, pentru că atunci când suntem mai mulți privind în aceeași direcție, putem realiza proiecte frumoase prin intensificarea eforturilor fiecăruia într-un mod care să fie lucrător pentru toți”.
În cele trei sesiuni de lucru, preoții participanți au împărtășit direcțiile pe care s-au axat în activitatea lor catehetică, exemplificând anumite particularități și situații întâlnite, cu scopul de a identifica nevoile credincioșilor și aspectele pe care aceștia ar dori să le cunoască într-un mod mai aprofundat.
Lucrul pe echipe a avut ca scop reliefarea unui conținut relevant pentru realizarea unui program catehetic și definirea unor metode și mijloace adecvate pentru implementarea cu succes a unui astfel de program. Provocarea a constat în a identifica eventualele probleme care ar putea apărea, dar mai ales în gândirea unor soluții optime și inovative prin care acestea să poată fi depășite.
Pe lângă materialele puse la dispoziție, pr. dr. Bogdan Racu a ținut la finalul întâlnirii să împărtășească încă o dată anumite strategii, sugestii și recomandări izvorâte din vasta experiență dobândită pe parcursul activității, astfel încât toți cei de față să aibă un punct de plecare pentru realizarea cu succes a proiectelor catehetice pe care și le propun.
„Astfel de întâlniri ne-au ajutat de fiecare dată să vedem stadiul în care ne aflăm, să evaluăm calitatea lucrării pe care am desfășurat-o și realismul activităților care urmează să fie organizate. Implicarea tuturor participanților așează lucrurile într-o perspectivă care ne permite intensificarea eforturilor noastre în aceeași direcție”, a menționat părintele Bogdan Racu.
„Consider că această întâlnire a avut un rol important în vederea perfecționării metodelor de catehizare. De asemenea, preoții participanți au avut ocazia să împărtășească din experiența pastorală diverse aspecte din sfera catehetică, lucru ziditor, mai ales pentru preoții aflați la începutul slujirii”, a menționat Pr. Cristian Moaleș, participant la trainingul catehetic.
Catehizarea este un proces continuu. Începutul ei îl cunoaştem. Sfârşitul, nu. Este, de fapt, împlinirea poruncii dumnezeieşti: „Mergând, învăţaţi toate neamurile”. Potrivit acestor cuvinte, catehizarea trebuie să fie continuă. Cateheza înseamnă împărtăşirea învăţăturii creştine prin procesul de învăţare. Împlinind această poruncă dumnezeiască, misiunea catehetică are scopul de a împărtăşi învăţătura creştină atât colectiv, cât şi individual. Cum lucrarea catehezei de către preot are scopul mântuirii lui și a credinciosului, înseamnă că prin cateheză se consolidează lucrarea de mântuire a credincioşilor.
(Pr. Vasile Găneanu)