Training catehetic pentru preoții din protopopiatele Ceahlău și Târgu Neamț: „Ne-a dat un impuls și curaj de a fi consecvenți”

2 Iunie 2021 16:29 Arhiepiscopia Iaşilor

În data de 31 mai 2021, la Casa „Ierusalim-Hozeva” din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ s-a desfăşurat training-ul catehetic pentru preoţii care vor susţine cateheze demonstrative în anul 2021 în protopopiatele Ceahlău și Târgu Neamț.

La training au fost prezenţi pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector pentru învăţământ şi cateheză în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Neculai Axentioi, protopop al Protopopiatului Târgu Neamț, responsabilii cu activitatea catehetică la nivelul protopopiatelor, pr. Ursache Mihai şi pr. Trofin Gheorghe, precum şi 12 preoţi din cele două protopopiate.

Activitatea a cuprins aspectele teoretice și practice ale realizării și susținerii unei cateheze, punându-se accent pe metodele de prezentare a conţinuturilor. De asemenea, au fost  intercalate și doua sesiuni de lucru în echipe, fiind explicată diferența dintre cateheză, moment catehetic, predică și omilie, cu întrebări și răspunsuri lămuritoare. În susținerea celor prezentate aducem două mărturii.

„În primul rând, această întâlnire ne-a oferit prilejul de a ne cunoaște mai bine între noi, mergând pe principiul «mai întâi cunoașterea, apoi informația». În al doilea rând, consider că preoții au nevoie de o formare continuă în vederea învățării de noi metode și informații pentru alcătuirea unei cateheze și punerea ei în practică. Un asemenea moment este binevenit; este o experiență din care sigur vom învăța foarte multe lucruri interesante și folositoare și sperăm să participăm tot mai des la astfel de întâlniri” - pr. Cenușă Ștefan, Parohia Sârbi.

„Pentru mine a fost prima dată când particip la o astfel de întâlnire de pregătire pentru întocmirea și susținerea unei cateheze. A fost o experiență plăcută și interesantă. Mi-a plăcut atmosfera colegială și caldă a dezbaterilor, care ne-au fost de un real folos. Am aflat care sunt instrumentele de lucru pentru întocmirea unei cateheze reușite, organizarea, strategia și metodele ce trebuie folosite. Ne-a dat un impuls și curaj de a fi consecvenți în susținerea programului catehetic” - pr. Simiraș Ioan, Parohia Hangu.

În luna iunie a acestui an, în cele 4 cercuri pastorale ale Protopopiatului Ceahlău şi în cele 9 cercuri pastorale ale Protopopiatului Târgu Neamţ vor fi organizate cateheze demonstrative, temele fiind liber alese și raportate la Anul omagial al pastorației românilor din afara României și Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor. (Preot Ursache Mihai, responsabil cateheză Protopopiatul Ceahlău)

Ultimele din categorie