„Trebuie să ocrotim familia ca însoțire binecuvântată dintre un bărbat și o femeie”

3 Octombrie 2018 10:35 Constantin Ciofu Arhiepiscopia Iaşilor

În Parohia Vânători - Gorbănești, Protopopiatul Botoșani, a fost oficiată duminică, 30 septembrie 2018, Paraclisul Maicii Domnului. În această comunitate locuiesc 174 familii de ortodocși și 38 familii de penticostali.

Un grup de 90 de persoane din Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani a ajuns duminică, 30 septembrie 2018, în Parohia Vânători - Gorbănești, Protopopiatul Botoșani. Cu acest prilej, s-a oficiat Paraclisul Maicii Domnului, „implicând la cântare pe toți cei prezenți, ca flacăra iubirii față de Dumnezeu, de Maica Domnului și de toți sfinții să se înalțe spre bunătatea și mila Celui Preaînalt și prin mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu să dobândim ajutor și binecuvântare în viața noastră de familie”, după cum ne-a relatat părintele Petru Fercal, misionar protopopesc al Protopopiatului Botoşani. „Familia este foarte importantă pentru stat și pentru Biserică, ba mai mult, după cum o descriu unii sfinți părinți, ea este mica biserică. În sânul familiei se trăiește iubirea cel mai frumos, se îndură jertfelnicia cu nădejdea biruinței, se nasc copiii «ca niște vlăstare tinere de măslin», se continuă simfonia vieții în această lume minunată și binecuvântată de Dumnezeu. Suntem datori să facem tot ce ne stă în putere ca să menținem familia (această instituție divino-umană), arătând că ascultăm de Dumnezeu și păzim poruncile Creatorului nostru.

Ziditorul, prin glasul psalmistului, descoperă taina bucuriei: «Iată, fiii sunt moștenirea Domnului, răsplata rodului pântecelui. Precum sunt săgețile în mâinile celui viteaz, așa sunt copiii părinților tineri. Fericit este omul care-și va umple casa de copii; nu se va rușina când va grăi cu vrăjmașii săi în poartă... Femeia ta ca o vie roditoare, în laturile casei tale; fiii tăi ca niște vlăstare tinere de măslin împrejurul mesei tale. Iată. Așa se va binecuvânta omul, cel ce se teme de Domnul» (Ps. 126, 3-5; Ps. 127, 3-4). Pentru mamă, adică pentru femeie, Dumnezeu grăiește prin gura Sfântul Apostol Pavel: «Dar ea se va mântui prin naștere de fii, dacă va stărui, cu înțelepciune, în credință, în iubire și în sfințenie» (I Tim. 2, 15). Prezența la slujbă a mamelor cu copii în brațe reprezintă florile recunoștinței față de Dumnezeu, de Biserică și de țară. De aceea, trebuie să ocrotim familia ca însoțire binecuvântată dintre un bărbat și o femeie, care vor da naștere pruncilor, ca mărturie ca binecuvântarea lui Dumnezeu din Eden rodește și va rodi cât va fi lumea aceasta”, s-a exprimat părintele misionar protopopesc Petru Fercal. Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani, format din 40 de persoane, a interpretat câteva piese patriotice, pentru a marca importanța împlinirii a 100 de ani de la Unire (Centenarul). Pe obrazul bătrânilor s-a putut citi cu bucurie momentul acesta de cinstire, amintindu-şi de greutățile războiului și de efortul depus pentru Marea Unire. După acest moment, a urmat agapa creștină, pregătită și oferită de enoriașii de la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani. În Parohia Vânători – Gorbănești slujește preotul Paul-Andrei Verniceanu, fiind formată din 174 familii de ortodocși, cu 477 de persoane și 38 familii de penticostali.

De la același autor

Ultimele din categorie