Trei expoziții de sculptură – CALEA CRUCII, APOSTOLICA și HIERATIQUE – la Muzeul Mitropolitan din Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

Trei expoziții de sculptură – CALEA CRUCII, APOSTOLICA și HIERATIQUE – la Muzeul Mitropolitan din Iași

Luna februarie marchează un moment semnificativ pentru cultura românească, deoarece în ziua de 19 februarie (1876, Hobița), s-a născut Constantin Brâncuși. Astfel, Ziua Națională a Culturii, dedicată sculptorului român, este marcată la Iași printr-o serie de expoziții de sculptură, încadrate în Luna Sculptorilor, cel mai mare eveniment din România dedicat sculptorilor, aflat anul acesta la a IV-a ediție. Evenimentul este organizat de Ateneul Național din Iași, împreună cu partenerii săi.

Arhiepiscopia Iașilor, prin Sectorul Cultural și Muzeul Mitropolitan, vine în întâmpinarea acestei manifestări culturale, găzduind în spațiile sale mai multe expoziții – personale și colective – ale sculptorilor români consacrați, lucrări care, explicit sau sugerat, transmit privitorului un mesaj creștin. Creștinul este prin excelență liber. Fără a fi liber i-ar fi cu neputință să se orienteze corect în orizontul întâlnirii cu Dumnezeu. În această paradigmă, artistul, liber fiind, este și extrem de onest cu sine însuși și se dăruiește deplin celorlalți prin actul creației. Opera sa este o reflecție a credinței sale, a dorului său de frumos și bine, a  neliniștilor, a căderilor și ridicărilor, a căutării de sens, sau pur și simplu a modului propriu de raportare la Dumnezeu și creația Sa.

În polivalentele apații ale Muzeului Mitropolitan din Iași vor expune: Felix AFTENE, Emilia AVĂRVAROAEI, Eugen BARZU, Vladlen BABCINEȚCHI, Mircea CANTOR, Emanuel CHIRIAC, Dan COVĂTARU, Simion CRISTEA, Gabriela DRINCEANU, Laurențiu MOGOȘANU, Mihai OLOS, Nicolae POPA, Sorin PURCARU și Cristian UNGUREANU.

Curatorii expozițiilor sunt Luiza Barcan, Maria Bilașevschi, Grigore Ilisei și Ioan Răducea.

Euharistia, Jertfa, taina Crucii, Biserica, Mărturisirea, Iertarea, Veșnicia, Lupta duhovnicească, Sfințenia, Învierea, Înălțarea sunt teme majore cărora li se circumscriu sculpturile expuse în Muzeul Mitropolitan din Iași. Un univers în care dimensiunea profană este sublimată de dimensiunea sacră a creației.

Vernisajul expoziției - luni 19 februarie, începând cu ora 18.00, la Muzeul Mitropolitan din Iași.

Citește despre: