A treia sesiune a Concursului Online de Muzică Psaltică, dedicată înscrierilor pentru Soliști și Grupuri

4 Mai 2022 16:37 Arhiepiscopia Iaşilor

În perioada 25 aprilie - 20 mai 2022, se desfășoară cea de a treia sesiune a Concursului Online de Muzică Psaltică pentru Soliști și Grupuri, organizată de Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași.

Candidații au posibilitatea de a se înscrie la următoarele categorii ale competiției: Categoria A Soliști: elevi psalți din învățământul preuniversitar / psalți numai cu studii preuniversitare; Categoria B Soliști: studenți psalți / absolvenți psalți cu studii universitare și Categoria C: grupuri psaltice. Câștigătorii marelui premiu vor fi aleși dintre laureații (premiile I, II, III, eventual premii speciale) fiecărei sesiuni și categorii de concurs în urma votului publicului și a jurizării din etapa finală.

Proba de concurs constă în înregistrarea concomitentă audio-video, în maxim 5 minute pentru soliști și 10 minute pentru grupuri a unor cântări psaltice, cu sau fără ison, din repertoriul psaltic românesc în legătură cu tematica ediției a V-a a IBMF - Isihasm și psalmodie. 300 de ani de la nașterea Sf. Cuv. Paisie de la Neamț: cântări compuse de psalți care au viețuit în obștile paisiene în secolele XVIII-XIX.

Calendarul sesiunii a III-a

 • 25 aprilie - 12 mai: înscrieri online pentru concurs. Candidații soliști sau grupuri vor trimite, la adresa de email: iasibizantin@gmail.com, următoarele: formularul de înscriere tip (pe site-ul IBMF http://www.ibmf.ro/ro), clipul audio-video pentru concurs și  partitura (pdf) corespunzătoare. Pentru fișierele de până în 2 GB se poate  folosi we transfer (https://wetransfer.com/).
 • 16-17 mai: jurizarea, desemnarea și anunțarea premiilor I, II și III pentru fiecare categorie.
 • 20 mai - 17 iunie: difuzarea graduală a videoclipurilor câștigătoare pe pagina de Facebook a IBMF (https://www.facebook.com/IasiByzantine). Publicul este invitat să intre pe pagina de Facebook a IBMF și să identifice solistul / grupul preferat din fiecare categorie, în vederea votului pentru premiul cel mare.

Reguli de participare și desfășurare a concursului:

 • Cântările pentru concurs sunt la alegere din repertoriul psaltic românesc în legătură cu tematica IBMF 2022 - Isihasm și psalmodie. 300 de ani de la nașterea Sf. Cuv. Paisie de la Neamț: cântări compuse de psalți care au viețuit în obștile paisiene în secolele XVIII-XIX. Bibliografie orientativă: Antologhion paisian. Tomul 1. Perioada Triodului, Ed. Sofia, București, 2005; Penticostar paisian, Ed. Sofia, București, 2018; Visarion Ieromonahul, Stihirarul, tomul al II-lea, Ed. Doxologia, 2013; Pavel Lungu, Axioanele tradiționale de la Mănăstirea Neamț, Piatra Neamț, 2003; Idem, Axioanele împărătești de la Mănăstirea Neamț, Piatra-Neamț, 2004 etc.
 • Durata programului muzical de concurs este de maxim 5 minute pentru soliști, respectiv 10 minute pentru grupuri.
 • Repertoriul pentru concurs poate fi înregistrat cu sau fără ison. Nu se acceptă isonul artificial (la orgă, isokratimă etc.).
 • Înregistrarea se face concomitent audio-video fără intervenții de masterizare, tăiere, lipire, suprapunere, modificare intonație, ison adăugat ulterior ș.a.
 • Locul înregistrării: capelă, paraclis, biserică, într-o ținută corespunzătoare.
 • Nu sunt acceptate videoclipuri difuzate deja în mediul online. Premiera, în mediul online, a videoclipurilor câștigătoare la fiecare categorie și sesiune de concurs este rezervată IBMF.
 • Se vor juriza, în ordinea înscrierii, primele 25 de videoclipuri din fiecare categorie a primelor două sesiuni; celelalte vor fi reportate pentru sesiunea următoare. În sesiunea a treia vor fi evaluate toate videoclipurile trimise.
 • Candidații soliști necâștigători, în urma jurizării, se pot înscrie din nou și la sesiunile următoare din lunile aprilie și mai, cu repertoriu identic sau diferit.
 • Videoclipurile câștigătoare vor fi difuzate, în premieră, pe pagina de Facebook a IBMF în mod gradual, câte unul la fiecare 4-5 zile.
 • IBMF, în calitate de organizator al Concursul Online de Muzică Psaltică pentru Soliști și Grupuri 2022, își rezervă drepturile de difuzare în mediul online a clipurilor trimise și acceptate la înscriere.
 • În etapa finală, publicul din mediul online poate vota câte o singură dată pentru fiecare categorie în parte.
 • IBMF își rezervă dreptul de a modifica prezentul regulament în funcție de schimbarea contextului pandemic.

Concursul Online de Muzică Psaltică pentru Soliști și Grupuri se află la cea de-a doua ediție. Obiectivul special al acestei competiții muzicale îl reprezintă desemnarea marilor câștigători de la fiecare categorie de concurs, care vor cânta în concertele live din ediția a V-a a IBMF, 7 - 11 septembrie 2022. La alegerea acestora va contribui substanțial, alături de juriu, și publicul din mediul online, care, după ce va asculta videoclipurile postate gradual pe pagina de facebook a Festivalului nostru (https://www.facebook.com/IasiByzantine), va putea vota pentru psaltul / grupul preferat.

Mai multe detalii despre această competiție, pot fi aflate accesând www.ibmf.ro (Secțiunea Concurs Online de Muzică Psaltică) sau pagina de Facebook a evenimentului.

Ultimele din categorie