„Uciderea lui Bin Laden nu e un motiv de bucurie”

Religia în lume

„Uciderea lui Bin Laden nu e un motiv de bucurie”

Mai multe instituţii eclesiale şi personalităţi creştine şi-au exprimat rezerva faţă de uciderea teroristului nr.1 mondial, Osama Bin Laden, în momentul în care acesta era neînarmat, în casa sa de la Abotabad.

Liderul spiritual al Bisericii Anglicane, Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, declară că se simte foarte inconfortabil faţă de uciderea lui Osama bin Laden, când acesta era neînarmat, relatează http://www.christianpost.com.

Contrar primelor informaţii că Osama bin Laden a fost ucis în mijlocul unui schimb de focuri consistent (aprox. 40 de minute), relatările ulterioare, mai amănunţite şi bazate pe declaraţii ale martorilor oculari, admit faptul că Osama a fost împuşcat fiind neînarmat, în Abotabad, Pakistan.

Răspunzând la o întrebare despre uciderea şeicului, Arhiepiscopul de Cantebury, Dr. Rowan Williams, a criticat rapoartele ambigue ale presei şi apoi ale Casei Albe privitoare la operaţiunea de lichidare a acestuia.

“Cred că uciderea unul om neînarmat este în măsură să lase un sentiment de discomfort pentru că nu arată ca un act de justiţie. În aceste cirsumstanţe, cred că diferitele versiuni ale operaţiunilor militare nu ne-au ajutat în acest sens” a adăugat liderul Bisericii Angliei.

În toată lumea s-au auzit voci critice cu privire la această operaţiune, mai ales în lumea arabă, dar Avocatul General al USA, Eric Holder a apărat acţiunile militare americane spunând că “operaţiunile împotriva lui Bin Laden au fost un act de auto-apărare naţională”.

În acelaşi context, Arhimandritul George Roschin, preşedintele Departamentului Sinodal pentru Relaţiile Bisericii cu societatea, din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, a arătat că uciderea lui Bin Laden nu este un motiv de bucurie:

“Biserica Ortodoxă Rusă nu va întâmpina cu jubilaţie această ucidere. Oricine este pedepsit cu moartea, chiar şi cel mai rău dintre terorişti, va fi judecat numai de Dumnezeu” a spus acesta pentru www.interfax-religion.com.

 De asemenea, el a menţionat că “moartea unui terorist, chiar dacă este numărul unu în ierarhie, nu rezolvă întreaga problemă. Problema rămâne, şi cel mai important este să luăm deciziile drepte şi să celebrăm realizările pentru a rezolva problemele în general, şi nu eliminarea unui membru al unui grup terorist”, a spus Părintele George.

Într-adevăr, din punct de vedere creştin, nici o ucidere nu se justifică pe pământ. Viaţa este dăruită de Dumnezeu şi numai El o poate lua. Dumnezeu este Domnul vieţii şi al morţii. Oamenii, atâta timp cât trăiesc pe pământ sunt chemaţi de către El spre pocăinţă, se pot mântui dacă se întorc. Din această perspectivă, orice om, fie el ucigaş, terorist sau tâlhar, nu îşi pierde şansa la mântuire dacă se pocăieşte înainte de moarte. De aceea, orice pedeapsă pe pământ nu poate fi veşnică, căci vremelnică este viaţa. Pedeapsa privativă de libertate, adică închisoarea, este menită să întoarcă pe oamenii greşiţi şi să-i izoleze de cei cărora le-ar putea face rău.

Pedeapsa cu moartea este un non-sens juridic, o absurditate logică, o blasfemie la adresa inteligenţei umane. Nu poţi pedepsi pe cineva luându-i viaţa, căci aceasta nu e pedeapsă, nu are nimic punitiv sau care cheamă la pocăinţă, ci e o ucidere, care justifică uciderile de pe pământ. De aceea, ţările europene, al căror drept s-a născut pe fundamentele creştine ale iertării, dreptăţii şi iubirii, refuză pedeapsa cu moartea, chiar şi pentru cel mai rău dintre oameni.