Ultima parte a Canonului celui Mare la Catedrala mitropolitană

Arhiepiscopia Iaşilor

Ultima parte a Canonului celui Mare la Catedrala mitropolitană

Credincioşii din Iaşi au participat, în urmă cu două zile, la slujba Canonului celui Mare oficiată la Catedrala mitropolitană din Iaşi în cadrul Pavecerniţei Mari. Ultima parte a canonului din prima săptămână a Postului Mare a fost citită de Înalt Preasfinţitul Teofan.

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi, a oficiat joi, 1 martie, la Catedrala mitropolitană din Iaşi, slujba Pavecerniţei Mari. În cadrul acestei slujbe, Înalt Preasfinţia Sa a citit ultima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul. Ieşenii prezenţi la această slujbă au cântat, alături de membrii Corului „Chivotul“ al catedralei, „Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă“ pe un ton tânguitor, între troparele din canon.

La final, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţia Canonului celui Mare. IPS Teofan a arătat că în textul canonului se regăseşte îndemnul Mântuitorului Hristos: „Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide“ (Matei 7-7). „În aceste cuvinte care îl descriu pe cel care cere, pe cel care caută, pe cel care bate la uşa închisă, vedem imaginea omului de după căderea în păcat, până în zilele noastre. Sfântul Simeon Noul Teolog, aplecându-se asupra acestui cuvânt al Mântuitorului Hristos din Sfânta Scriptură, se întreabă «Până când, Doamne?». Tot Sfântul Simeon răspunde: «Până când veţi afla, până când veţi primi, până când vi se va deschide uşa». După izgonirea lui Adam şi a Evei din rai, după ce omul a fost rânduit să trăiască în această lume, în adâncul sufletului fiinţei umane s-a aflat dorinţa, setea şi foamea după paradisul cel pierdut. Omul caută să-şi odihnească sufletul, inima şi cugetul, nădăjduind că, într-o formă sau alta, raiul cel închis i se va deschide. În Canonul Sfântului Andrei Criteanul ni se vorbeşte adesea despre oaia cea rătăcită pe care Dumnezeu o caută. Nu doar omul cere, caută şi bate la uşă, ci şi Dumnezeu este Cel care se află în căutarea oii pierdute. Canonul Sfântului Andrei Criteanul din seara aceasta (n.r. joi seara) ni-L înfăţişează în una din cântările sale pe Dumnezeu pornind în căutarea chipului Său, pe care nu-l mai găseşte la cei mai mulţi dintre oameni“, a arătat IPS Părinte Mitropolit Teofan.