Ultimul boier din Botoșani, Radu Miclescu, a fost înmormântat

Arhiepiscopia Iaşilor

Ultimul boier din Botoșani, Radu Miclescu, a fost înmormântat

Radu Alexandru Miclescu, ultimul descendent al unei vechi familii de boieri moldoveni, recent trecut la cele veşnice, a fost înmormântat sâmbătă, 28 septembrie 2019. Slujba de prohodire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi. Zeci de credincioși, personalități din lumea academică și politică, rude și prieteni, s-au rugat pentru sufletul celui adormit.

La cimitirul din Călineşti, județul Botoșani, zeci de persoane au participat la slujba înmormântării ultimului descendent al familiei boierești Miclescu – Radu Alexandru Miclescu. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 28 septembrie a.c., iar slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, dimpreună cu un numeros sobor de clerici.

În cadrul cuvântului său, Părintele Mitropolit Teofan a arătat că viața se naște în cer, pentru că omul nu moare cu adevărat niciodată: „Robul lui Dumnezeu Radu Alexandru și-a săvârșit viața pământeană și a plecat spre viața cea nesfârșită a Împărăției Cerurilor. S-a născut în cer precum mărturiseau cei de altă dată, credința în înviere. Perspectiva veșniciei arată că omul nu moare cu adevărat niciodată. […] A avut o viața extrem de tulburătoare, pentru că a fost bogată în adâncimea ei. Tulburătoare a fost viața pentru că adâncă a fost suferința. Tulburătoare a fost viața pentru că Dumnezeu l-a binecuvântat și cu clipe frumoase, de bucurie, adânci”.

Radu Alexandru Miclescu, reprezentant al unei vechi familii de boieri moldoveni, care a dat ţării mai mulți înalți dregători, avocați, oameni politici cu greutate, mitropoliți și mari proprietari, a trecut la cele veşnice. El s-a născut pe 25 iunie 1935. Tatăl său, Gheorghe Miclescu, a fost ofiţer de aviaţie, comandantul Flotilei 1 Vânătoare, pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Radu Miclescu a copilărit în conacul familiei, din Călinești – Bucecea, până la vârsta de 13 ani, când a fost nevoit să fugă. La vârsta de 17 ani a fugit la părinții lui în București, atunci a fost prins și aruncat în închisoare. După doi ani de închisoare, Radu Miclescu a fugit în Germania – Frankfurt, acolo unde a trăit 30 de ani. Radu Miclescu a revenit în locurile natale iar conacul din Călineşti a reintrat în posesia familiei Miclescu în anul 1996, a fost reabilitat și inaugurat în 2005, notează Monitorul de Botoșani.

Citește despre: