„Un album scris cu lumină”, lansat la salonul Internațional de carte „Bookfest”

Arhiepiscopia Bucureştilor

„Un album scris cu lumină”, lansat la salonul Internațional de carte „Bookfest”

    • „Un album scris cu lumină”, lansat la salonul Internațional de carte „Bookfest”
      „Un album scris cu lumină”, lansat la salonul Internațional de carte „Bookfest”

      „Un album scris cu lumină”, lansat la salonul Internațional de carte „Bookfest”

Standul Editurii Sophia de la Salonul de carte „Bookfest” a găzduit, sâmbătă, 1 iunie 2019, de Sfântul Justin, Martirul şi Filosoful, lansarea albumului „Duhovnicul. 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de portrete de Cristina Nichituş Roncea", apărut la Editura Doxologia, de centenarul nașterii Părintelui Justin Pârvu.

Volumul a fost prezentat de regizorul Nicolae Mărgineanu, autor al mai multor opere cinematografice și documentare despre mărturisitorii temnițelor comuniste, prof. Mihail Diaconescu, doctor în filologie al Universității „Alexandru Ioan Cuza" din Iași și eseist în domeniul filosofiei artei, prof. Radu Ciuceanu, în vârstă de 91 de ani, istoric și fost deținut politic timp de 16 ani, director al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului și de prof. Ilie Bădescu, directorul Institutului de Sociologie al Academiei Române.

Autoarea a ținut să mulțumească Patriarhului României pentru oblăduire, Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru binecuvântarea sa, tuturor maicilor și monahilor de la mănăstirile ctitorite de Părintele Justin Pârvu la Petru Vodă cât și, mai ales, Părintelui Justin, pentru ocrotirea de care a avut parte din partea sa și rugăciunile pe care le simte și azi.

În cuvântul său, sociologul Ilie Bădescu a considerat că titlul ales de Editura Doxologia - „100 de ani cu Părintele Justin" -, la timpul prezent, reflectă o realitate, „pentru că Părintele Justin este viu, este împreună cu noi, și lucrul acesta este confirmat de Albumul Cristinei Nichituș Roncea".

„Părintele Justin este arătat de autoare sub lumina sfințeniei sale. Am privit cu foarte multă tulburare Albumul. Am cercetat să descopăr din care unghi vine lumina. Uneori vine lumina direct din chipul Părintelui, alteori vine dinspre textul pe care îl consultă Părintele. Alteori vine dinspre mâinile Părintelui în timp ce sunt surprinse în exercițiul funcțiunii semnului Sfintei Cruci. Ele sunt, într-adevăr, focar de lumina. Albumul acesta este cu adevărat expresia acestei arte care scrie cu lumină, conform etimologiei termenului - foto-grafie. Este un Album scris cu lumină”, a mai adăugat profesorul Ilie Bădescu, membru corespondent al Academiei Române și fin apologet al frumuseții ortodoxiei românești.

Albumul va fi lansat și la Iași, pe 14 iunie, la pomenirea a șase ani de la trecerea la veșnicie a Părintelui Justin, în cadrul unei conferințe omagiale care se va desfășura la Muzeul Unirii.

Lucrarea poate fi comandată de la Editura Doxologia, AICI.

Citește despre: