Un nou centru de zi pentru bătrâni la Săvinești. Primăria și Parohia „Sfinții Voievozi”, împreună pentru vârstnici

Comuna Săvinești din județul Neamț va avea în curând un centru de zi pentru persoane vârstnice. Miercuri, 3 iunie 2020, a fost semnat contractul de finanțare pentru viitoarea clădire iar fosta școală din localitate va fi în curând reabilitată și transformată într-un complex modern, care va oferi servicii sociale pentru aproximativ 180 de bătrâni. Proiectul, început în anul 2017, este realizat de autoritățile locale în parteneriat cu Parohia „Sfinții Voievozi” și Fundația „Împreună pentru Solidaritate Socială”.

Primăria Săvinești, parohia ortodoxă și fundația socială au semnat zilele trecute contractul de finanțare pentru proiectul european „Înființare Centru de zi pentru persoane vârstnice în localitatea Săvinești, județul Neamț”. Pentru transformarea, modernizarea și dotarea centrului social vor fi cheltuiți 2,4 milioane de lei din fonduri nerambursabile REGIO și cel puțin 180 de bătrâni vor avea acces la servicii sociale moderne începând cu anul 2023.

„La sediul Primăriei comunei Săvinești am semnat contractul pentru proiectare și construcție la un proiect european, Centrul de Zi pentru Bătrâni în comuna Săvinești, un proiect care a fost construit în parteneriat cu Parohia «Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil» și Fundația «Împreună pentru Solidaritate Socială». Acest proiect a fost început în anul 2017, însă, au fost destule probleme legate de birocrația existentă în țara noastră. Am reușit, după ani de zile, să ajungem în faza în care am semnat contractul cu proiectantul, cu asociația de la constructor, cu Primăria și cu Parohia. Avem și de la Guvernul României 13% din valoarea totală. Eu sper să reușim să ducem la final această lucrare. Este un lucru benefic pentru comunitate. Este un moment deosebit”, a declarat Daniel Horciu, primarul comunei Săvinești.

„Este un proiect deosebit de frumos, un proiect pilot pentru zona Moldovei. Comunitatea noastră săvineșteană este, ca și celelalte comunități din jur, o comunitate îmbătrânită. Domnul primar și Consiliul Local au sesizat această necesitate a acestui centru de zi pentru bătrâni. Un asemenea proiect ne onorează și, pe această cale, suntem recunoscători autorităților locale, îndeosebi domnului primar Daniel Horciu, pentru efortul depus, unul supraomenesc am putea spune, deoarece el a fost amânat din cauza vidului legislativ, din cauza unor improvizații legislative care nu au dat coerență și finalitate asupra a ceea ce noi ne-am dorit să facem împreună. Să dea Dumnezeu să fie într-un ceas bun!”, a afirmat părintele Petru Munteanu, parohul Bisericii „Sfinții Voievozi” Săvinești II.

Scopul proiectului prevede reabilitarea vechii școli primare din localitate și transformarea acesteia într-un centru nerezidențial de asistență socială.

De la același autor

Ultimele din categorie