Pelerinajele lunii februarie

Social

Pelerinajele lunii februarie

    • Pelerinajele lunii februarie
      Mănăstirea Slatina

      Mănăstirea Slatina

    • Pelerinajele lunii februarie
      Pelerinajele lunii februarie

      Pelerinajele lunii februarie

    • Pelerinajele lunii februarie
      Muzeul Apelor din Fălticeni

      Muzeul Apelor din Fălticeni

Mănăstirile Caraiman, Sinaia, Biserica Albă din Baia, ruinele Catedralei catolice de la Mălini, dar şi Muzeul Apelor sau Casa Memorială Nicolae Labiş sunt incluse, alături de alte obiective cultural-religioase, în pelerinajele organizate în luna februarie de Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Pentru credincioşii din zona Neamţului se organizează pelerinaje la mănăstirile din Iaşi, cu plecare din oraşul Piatra Neamţ: primele călătorii spirituale sunt programate pe 30 ianuarie, de sărbătoarea Sf. Ierarhi Vasile, Grigore şi Ioan, şi pe 2 februarie, de hramul Catedralei mitropolitane, de sărbătoarea Întâmpinării Domnului.

Credincioşii sunt aşteptaţi în luna februarie să pornească spre un drum care să le aducă împlinire sufletească. Noi pelerinaje în ţară şi străinătate îi aduc pe aceştia mai aproape de sfinţenia locurilor unde au trudit şi s-au nevoit marii duhovnici ai Ortodoxiei, Sfinţii Părinţi, Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi Maica Sa. Pelerinajele cuprind însă şi obiective istorice, culturale şi literare, locuri sfinte pentru conştiinţa naţională, ce readuc în actualitate jertfa înaintaşilor.

Un astfel de pelerinaj se va desfăşura în data de 9 februarie pe traseul Iaşi - Fălticeni - Baia - Mălini - Slatina, participanţii având posibilitatea ca, înainte să se închine în biserica Mănăstirii Slatina, ctitorie a domnitorului Alexandru Lăpuşneanu, să viziteze Muzeul Apelor din Fălticeni, un loc unde „se întâlneşte muntele cu marea“. Muzeul reconstituie lumea cercetătorilor Emil Racoviţă, Grigore Antipa, Paul Bujor, Ion Boreca şi Mihai Băcescu, exponatele de aici reliefând contribuţiile ştiinţei româneşti în domeniul hidrobiologiei. Muzeul deţine şi colecţii de arheologie, istorie, arme vechi, etnografie, carte veche, numismatică şi fotografii.

Alte puncte de atracţie pentru participanţi vor fi Biserica Albă din Baia, monument istoric ctitorit de Ştefan cel Mare, ruinele Catedralei catolice din Baia.

Mergând mai departe, pelerinii se vor abate pe la Mălini, să asculte din poezia lui Nicolae Labiş, chiar în casa unde a copilărit poetul, plecat mult prea tânăr din această lume.  La Mănăstirea Slatina, cu hramul Schimbării la Faţă, este înmormântat atât domnitorul Alexandru Lăpuşneanu, cât şi doamna Ruxandra (fiica lui Petru Rareş) şi cele două fete ale lor.

Mănăstirea Slatina, inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava din anul 2004 este formată din 7 obiective: Biserica „Schimbarea la Faţă“ - datând din 1553-1564, trapeza - datând din 1561, Paraclisul „Sf. Nicolae“ - datând din 1834, Paraclisul „Sf. Trei Ierarhi“ - datând din sec. XIX, turnurile - din sec. XIX, cişmeaua - din 1591 şi zidul de incintă - datând din 1834.

În tariful de 60 de lei pentru o persoană (grup de minimum 35 de persoane), pelerinii au asigurat transportul pe toată durata pelerinajului, precum şi însoţitor din partea Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“, iar pentru înscriere sunt necesare copia după cartea de identitate şi plata unui avans de 30% din costul total.

Un alt pelerinaj organizat în luna februarie este cel din perioada 22-24 februarie, la Mănăstirea Caraiman. În prima zi se va merge pe traseul  Iaşi - Bacău - Oituz - Braşov - Predeal - Buşteni, pelerinii fiind cazaţi la mănăstire. În a doua zi se va participa la Sf. Liturghie, după care se va merge în vizită la Mănăstirea Sinaia - Castelul Peleş, iar a treia zi, după servirea micului dejun, participantţii vor face cale întoarsă către Iaşi pe traseul Ploieşti - Buzău - Mărăşeşti - Iaşi. Tariful este de 520 de lei/persoană pentru un grup de minimum 22 de persoane, în preţ fiind inclus transportul pe toata durata pelerinajului; cazarea la mănăstire, precum şi însoţitor din partea Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“.

Pentru credincioşii din zona Neamţului se organizează pelerinaje la mănăstirile din Iaşi, cu plecare din oraşul Piatra Neamţ: primele călătorii spirituale sunt programate pe 30 ianuarie, de sărbătoarea Sf. Ierarhi Vasile, Grigore şi Ioan, şi pe 2 februarie, de hramul Catedralei mitropolitane, de sărbătoarea Întâmpinării Domnului.

Pelerinajul din data de 30 ianuarie va include participarea la Sf. Liturghie de la Mănăstirea „Sf. Trei Ierarhi“, lăcaş de cult ce-şi sărbătoreşte în acea zi hramul, urmată apoi de închinarea la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, de la Catedrala mitropolitană. Pelerinii îşi vor continua călătoria la alte trei lăcaşuri sfinte, obiective turistice simpol ale municipiului Iaşi: mănăstirile Golia, Galata şi Cetăţuia. Tariful, potrivit reprezentanţilor Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, va fi de 60 de lei/persoană (grup de minimum 35 de persoane).

Un alt pelerinaj cu plecare din Piatra Neamţ şi având ca destinaţie obiective din Iaşi (mănăstirile Golia, Galata şi Cetăţuia) va fi organizat de sărbătoarea Întâmpinarea Domnului, pelerinii urmând să participe la Sf. Liturghie săvârşită de hramul Catedralei mitropolitane din Iaşi, cu posibilitatea de închinare la moaştele Cuvioasei Parascheva. Preţul pelerinajului va fi de 60 de lei pentru o persoană, grupul necesitând să fie format din minimum 35 de persoane.

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului în Ţara Sfântă

Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei organizează între 11 şi 17 februarie un pelerinaj în Israel, ce va cuprinde toate locurile importante pe unde a călcat Mântuitorul nostru Iisus Hristos în viaţa-I pământească şi unde a săvârşit minuni: Betleem, Nazaret, Cana Galileei, Muntele Tabor (al Schimbării la Faţă), Valea Iordanului, Muntele Măslinilor, Ierusalim - Via Dolorosa sau Drumul Crucii, cu cele 14 opriri, Biserica Sfântului Mormânt, Golgota, Piatra Ungerii, Sfântul Mormânt şi toate paraclisele, Muntele Sion, precum şi biserici şi mănăstiri care adăpostesc moaşte ale sfinţilor preaiubiţi de Dumnezeu.

Costurile pelerinajului vor fi de 690 de euro şi vor include următoarele servicii: transport avion Bucureşti - Tel Aviv - Bucureşti, taxe de aeroport, asistenţă în aeroport la sosire şi plecare, 6 nopţi cazare la hoteluri de 3/4*(categoria de stea este valabilă şi aferentă pentru Israel; conform clasificării europene hotelurile sunt de 2/3*), în camere duble, cu aer condiţionat, baie, telefon, televizor; demipensiune (2 mese pe zi - conform programului; intrare cu cină, ieşire cu mic dejun), taxe de intrare la obiectivele din program, transport cu autocar cu aer condiţionat, preot însoţitor/ghid local vorbitor de limba română din partea Centrului de Pelerinaj.

Nu sunt incluse în preţ tips Israel (25 de euro), cheltuieli personale, masa de prânz, Mănăstirea „Sf. Sava“ (5 euro/persoană), plimbarea cu vaporul pe Marea Galileei (10 euro/persoană), ieşirea noaptea la Sf. Mormânt (10 euro), asigurarea medicală şi transportul cu autocarul către Aeroportul Otopeni.

 

La sediul Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“, componentă a Compartimentului „Turism şi pelerinaje“ al MMB, persoanele interesate pot obţine date suplimentare cu privire la obiectivele vizitate, programul pe zile, serviciile incluse în preţ, dar şi alte informaţii utile precum obţinerea vizei de călătorie şi a asigurării medicale.

Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr.14

Iaşi - 700064, România

Telefon: 0040.232.276.907;

Fax: 0040. 232.276.867 şi pe internet:

Email: centruldepelerinaj@yahoo.co.uk; office@provitur.ro

Web: www.centruldepelerinaj.ro; www.provitur.ro.

Citește despre: