Primăvara cheamă pelerinii la drum

Social

Primăvara cheamă pelerinii la drum

    • Primăvara cheamă pelerinii la drum
      Biserica Mănăstirii Moldoviţa

      Biserica Mănăstirii Moldoviţa

    • Primăvara cheamă pelerinii la drum
      Biserica veche a Mănăstirii Hadâmbu

      Biserica veche a Mănăstirii Hadâmbu

Odată cu mijirea primelor raze de soare mai zdravene, prinde a încolţi în inima noastră un impuls de aflare ori de regăsire cu oameni şi locuri dragi sufletului nostru. Le putem (re)descoperi pe toate în cadrul numeroaselor călătorii organizate în luna martie de Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Luna martie ne poartă cu gândul la tradiţii, la debutul anului agrar, la sentimentele cele mai nobile ce ne însufleţesc odată cu primul mărţişor dăruit celor dragi nouă. Şnurul alb-roşu ori alb-negru poate lua forma unei drumeţii pe cărări de munte, în liniştea de sub zidurile mănăstirilor şi a cetăţilor istorice. La începutul lunii viitoare, vor fi organizate mai multe astfel de călătorii în zona Moldovei. Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei îi cheamă pe credincioşi să întâmpine împreună primăvara, să descopere cu alţi ochi nenumăratele locuri pline de semnificaţii culturale, istorice şi religioase.

O primă drumeţie de mărţişor este programată pentru zilele de 1-3 martie, la Durău. Se pleacă pe traseul Iaşi - Târgu Neamţ - Cetatea Neamţ - Mănăstirea Neamţ - Poiana Largului - Castelul Cnejilor - Durău - Mănăstirea Durău, pelerinii fiind cazaţi la Hotel Casa Pelerinul. Va fi vizitată Mănăstirea Durău şi împrejurimile, precum şi mănăstirile Secu şi Sihăstria, iar pe drumul de întoarcere se va face oprire la casa memorială a lui Ion Creangă de la Humuleşti. În preţul de 199 de lei (pentru grup de minimum 35 de persoane) sunt incluse cazarea, transportul şi însoţitorul din partea centrului de pelerinaj.

Tot o călătorie de 3 zile/2 nopţi este programată pentru perioada 8-10 martie, având ca punct de destinaţie Lacul Roşu. În prima zi, cu scurte opriri la mai multe obiective, se va merge pe traseul Iaşi - Belceşti - Hanul Ancuţei - Mănăstirea Războieni - Piatra Neamţ - Bicaz - Cheile Bicazului - Lacul Roşu. După micul dejun servit la hotel, pelerinii vor vizita staţiunea şi se vor încumeta în scurte trasee pe Suhardul Mic şi Suhardul Mare. Obiectivele celei de-a treia zi vor fi Cheile Bicazului, Barajul Bicaz, Mănăstirea Pângăraţi şi Mănăstirea Bistriţa. Excursia costă 199 de lei (pentru un grup de minimum 35 de persoane) şi costurile vor acoperi transportul pe toata durata pelerinajului şi cazarea, pelerinii vor fi însoţiţi, de asemenea, de un reprezentant al Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“.

Zilele de 9 şi 10 martie vor fi consacrate unui pelerinaj la mănăstirile din Neamţ. Vor fi vizitate Cetatea Neamţ, Casa Memorială Ion Creangă de la Humuleşti, Mănăstirea Agapia, mănăstirile Văratec, Neamţ, Secu, Sihăstria, Poiana Largului, Castelul Cnejilor, cazarea făcându-se la vile, la Mănăstirea Durău. Drumul de întoarcere va cunoaşte scurte opriri la Poiana Largului - Baraj Bicaz - Bicaz - mănăstirile Pângăraţi şi Bistriţa, precum şi Biserica „Sf. Ioan“ din Piatra Neamţ. Pentru acest pelerinaj se percepe un tarif de 120 de lei/ grup de minimum 45 de persoane.

De Buna Vestire, la hramul Mănăstirii Moldoviţa

Sărbătoarea Bunei Vestiri i-ar putea regăsi pe credincioşi tocmai la Mănăstirea Moldoviţa, inclusă în patrimoniul UNESCO, lăcaş sfânt ce îşi serbează hramul la data de 25 martie. Timp de trei zile, credincioşii pot (re)descoperi frumuseţile fără seamăn ale mănăstirilor din Bucovina şi trăirea intensă a monahilor ce se nevoiesc în post şi rugăciune. În prima zi, pelerinii vor parcurge traseul Iaşi - Hârlău (cu Biserica „Sf. Gheorghe“, Muzeul Vinului) - Botoşani (Biserica Popăuţi) - Suceava (Cetatea Sucevei) - Mănăstirea Dragomirna - Şcheia (casa memorială a compozitorului Ciprian Porumbescu) - Salina Cacica - Biserica Solca - Biserica Arbore - Rădăuţi (Biserica Bogdana) - Putna (loc unde vor fi cazaţi pelerinii). În a doua zi, de la Putna se va pleca spre Sihăstria Putnei, Chilia lui Daniil Sihastrul - Marginea, cu Atelierul de Ceramică Neagră - Mănăstirea Suceviţa şi înapoi, la Putna. De aici, în ziua de Buna Vestire, pelerinii vor participa la Sf. Liturghie săvârşită la biserica Mănăstirii Moldoviţa, lăcaş de închinăciune ce îşi sărbătoreşte hramul. Pe drumul de întoarcere vor mai fi scurte opriri, prilejuri de închinare la Mănăstirea Voroneţ şi Mănăstirea Humor. Pentru un grup de minimum 25 de persoane, tariful este de 270 de lei, fiecare pelerin având asigurat transportul pe toata durata pelerinajului, cazarea, Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ punând la dispoziţie un însoţitor de grup. Pentru înscriere sunt necesare copia după cartea de identitate şi plata unui avans de 30% din valoarea pelerinajului.

Pelerinaje cu plecare din Piatra Neamţ

Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al MMB aminteşte credincioşilor din zona Neamţului de pelerinajele organizate special pentru aceştia, având ca punct de plecare oraşul Piatra Neamţ. În luna martie, două astfel de pelerinaje, cu plecare din Piatra Neamţ, vor fi organizate la mănăstirile din Iaşi şi mănăstirile din Bucovina.

În data de 3 martie, credincioşii nemţeni se vor putea închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Manăstirea Hadâmbu, călătoria spirituală incluzând mănăstirile Hadâmbu, Hlincea, Cetăţuia, Galata şi „Sf. Trei Ierarhi“. Preţul va fi de 60 de lei/persoană, pentru un grup de minimum 35 de pelerini.

Pelerinajul în Bucovina se va desfăşura pe parcursul a două zile, 30 şi 31 martie, pe traseul: Piatra Neamţ - Târgu Neamţ - Fălticeni - Suceava - Cetatea de Scaun - Biserica „Sf. Ioan“ - Mănăstirea Pătrăuţi - Mănăstirea Bogdana din Rădăuţi - Mănăstirea Putna. Pelerinii vor fi cazaţi la Mănăstirea Putna, iar în a doua zi vor vizita Atelierul de Ceramică Neagră de la Marginea - mănăstirile pictate: Suceviţa, Moldoviţa şi Voroneţ, dar şi Mănăstirea Humor.

Citește despre: