Ce semnifică deschiderea dverei înainte de rostirea Crezului?

Deschiderea dverei înainte de rostirea Crezului arată că ni se lasă liberă vederea spre altar, ca să ne putem mărturisi credința chiar înaintea tronului lui Dumnezeu.

Deschiderea dverei înainte de rostirea Crezului arată că ni se lasă liberă vederea spre altar, ca să ne putem mărturisi credința chiar înaintea tronului lui Dumnezeu și Mântuitorul nostru, aflat pe Sfânta Masă, sub forma Cinstitelor Daruri. În sens mistic, această deschidere înseamnă că trebuie să ridicăm de pe ochii noștri orice perdea sau orice văl, care ar putea împiedica ascultarea și înțelegerea celor cuprinse în Crez; în sens simbolic, ea închipuie risipirea și fuga străjerilor din preajma mormântului Domnului, la cutremurul dinainte de înviere: „Și iată, s-a făcut cutremur mare, că îngerul Domnului, coborând din cer și venind, a prăvălit piatra și ședea deasupra ei. (...) Și de frica lui s-a cutremurat cei ce păzeau  și s-au făcut ca morți”( Matei 28, 2-4).

Momentul ridicării Sfântului Aer și clătinarea lui deasupra Cinstitelor Daruri în timpul Crezului (vezi foto) simbolizează cutremurul care a avut loc înainte de înviere și deschiderea mormântului prin ridicarea pietrei de deasupra lui; de aceea, la cuvintele: „Și a înviat a treia zi...”, preotul încetează clătinarea Aerului. Îl împăturește și îl pune deoparte, asemenea îngerului care a dat piatra la o parte de la intrarea mormântului. 

Ultimele din categorie