(Video) PS Părinte Nichifor a sfințit un monument închinat lui Mihail Kogălniceanu în cel mai mare cimitir ieșean  

2 Iulie 2021 01:18  |  Evenimente
video:   Bogdan Bulgariu

Evenimentul a avut loc la „Eternitatea”, primul și cel mai mare cimitir municipal ieșean, cu o istorie de peste 150 de ani și sute de personalități înhumate în perimetrul său. Pe lângă slujba de binecuvântare a monumentului a fost săvârșită și o slujbă de parastas la mormântul familiei marelui scriitor și om politic român.

În omilia sa, ierarhul a evidenţiat mai întâi câteva aspecte relevante din punct de vedere istoric și cultural, legate de personalitatea lui Mihail Kogălniceanu, apoi a subliniat importanța acestei zile pentru întreaga comunitate ieșeană.

Inițiativa restaurării monumentului ridicat în cinstea lui Mihail Kogălniceanu a aparținut Ateneului Național din Iași, care prin directorul său, domnul Andrei Apreotesei, a întreprins toate demersurile necesare pentru ca lucrările să fie executate conform standardelor și finalizate până la începutul acestei luni.

Răspunsurile la slujbă au fost date de Corul Marii Uniri al Ateneului Național din Iași, iar muzica militară a fost intonată de Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” – Iași.

La eveniment au participat d-l Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii, d-l Costel Alexe preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, d-l Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași, d-l acad. Bogdan C. Simonescu, vicepreședinte al Academiei Române și alți reprezentanți ai instituțiilor publice și de învățământ din Iași. După slujbă au fost rostite numeroase alocuțiuni ale autorităților locale și centrale, urmate de o ceremonie de depunere de coroane din partea reprezentanților instituțiilor publice, dar și ai muzeelor, scolilor și asociațiilor care poartă numele lui Mihail Kogălniceanu.

Mihail Kogălniceanu a fost un adevărat simbol al generației făuritorilor României moderne. Avocat, istoric și publicist român originar din Moldova, a ocupat funcția de prim-ministru al României la 11 octombrie 1863, după Unirea din 1859 a Principatelor Dunărene în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, și mai târziu a servit ca ministru al Afacerilor Externe sub domnia lui Carol I.

A fost unul dintre cei mai influenți intelectuali români ai generației sale, lucrând fără încetare la scopul principal al activității sale politice: unirea Principatelor Române - Moldova și Țara Românească - într-un singur stat și obținerea independenței țării și recunoașterea ei internațională.

Mihail Kogălniceanu a trecut la cele veșnice în ziua de 1 iulie 1891, pe când se afla la Paris, în timpul unei operații și a fost înmormântat la Cimitirul ieșean „Eternitatea”.

Video pe aceeași temă

Ultimele din categoria Evenimente

Video de Bogdan Bulgariu

Recomandările zilei

Citește și