Vizită oficială a președinților României și Republicii Moldova la Putna și Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

Vizită oficială a președinților României și Republicii Moldova la Putna și Iași

Președintele României, Traian Băsescu, și președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, au vizitat miercuri, 28 aprilie 2010, Mănăstirea Putna din județul Suceava, unde s-au închinat la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Cei doi șefi de stat au fost întâmpinați la Mănăstirea Putna de credincioși, dar și de foarte mulți copii îmbrăcați în costume naționale și purtând în mâini coșuri cu pască și ouă. Înalt Preasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de arhim. Melchisedec Velnic, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și starețul Mănăstirii Putna, i-au primit apoi pe cei doi președinți după rânduiala creștinească. Președintele României și interimarul Rep. Moldova au primit apoi onorul de stat din partea Gărzii Naționale. În continuare, președinții au depus câte o coroană de flori la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și i s-au închinat. Au vizitat apoi muzeul Mănăstirii Putna și au fost invitați la o gustare în trapeza obștii monahale. Arhim. Melchisedec Velnic le-a oferit celor doi șefi de stat câte o icoană cu Sf. Voievod Ștefan cel Mare. La plecare, Traian Băsescu și Mihai Ghimpu au lăsat câte o impresie în Cartea de aur a mănăstirii. Iată ce a scris interimarul Rep. Moldova: ""Fiecare popor și fiecare epocă stă pe umerii vremurilor trecute", spunea marele poet Mihai Eminescu. Poporul Român stă pe umerii Mănăstirii Putna. Ștefan cel Mare să ne fie în veci călăuză în a servi patria".

"Nădăjduim cu darul lui Dumnezeu ca această vizită de la Mănăstirea Putna să fie nu numai o vizită simbol, ci una care să ridice în conștiința lor și mai mult în inima și în gândul celor care conduc destinele neamului nostru din stânga sau din dreapta Prutului dragostea de neam și de țară", a spus arhim. Melchisedec Velnic.

În seara zilei de miercuri, președintele României și președintele interimar al Republicii Moldova au mers la Universitatea "Al. I. Cuza" Iași, unde s-au întâlnit cu studenții basarabeni. În debutul evenimentului, Corul "Teologus" al Facultății de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iași a interpretat imnurile naționale, al Republicii Moldova și al României. La această întrunire au mai participat președintele Consiliului Județean Iași, Constantin Simirad, și primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita, precum și alți politicieni din administrația guvernamentală a celor două țări. Coloana oficială s-a îndreptat apoi către Catedrala mitropolitană din Iași. Delegațiile președintelui Băsescu și omologului său au fost întâmpinate aici de IPS Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, precum și de alți părinți consilieri ai Centrului eparhial Iași. Cei doi șefi de stat s-au închinat moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva și icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, după care au pășit în Reședința mitropolitană. Aici s-au închinat în Paraclisul "Toți Sfinții" și au aprins câte o lumânare. Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a dăruit președintelui interimar al Republicii Moldova și președintelui Traian Băsescu câte o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos. (Constantin CIOFU)