Volumul „De la rădăcinile unui suflet de român!”, lansat la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iași

Educaţie

Volumul „De la rădăcinile unui suflet de român!”, lansat la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iași

Ziua de 9 martie a fost o zi specială pentru Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași cu ocazia lansării volumului „De la rădăcinile unui suflet de român!”.

Data lansării nu a fost aleasă întâmplător, pentru că în această zi sfântă i-am sărbătorit pe Sfinții 40 de Mucenici, modele autentice de credință și iubire. Familia neamului nostru nu ține cont de hotare. Rădăcinile ei leagă sufletele tuturor românilor, ale căror gânduri se împletesc în perioadele de sărbătoare. Ritmurile inimilor sunt armonizate cu glasul mamei care fredonează cântece vesele, în timp ce un copil privește cum aluatul frământat se transformă într-o prăjitură delicioasă.

Dorul de casă își face simțită prezența cu precădere în perioada sărbătorilor. Astfel, de pe urma eforturilor și dedicării a 170 de familii, a rezultat o colecție pătrunzătoare de trăiri neîntinate de influențele modernismului. Deși unele tradiții sunt aceleași în mai multe familii, lumina în care sunt prezentate le face să capete unicitate în ochii oricărei persoane care are dorința de a răsfoi paginile volumului. Între filele colorate, transpar zâmbetele de pe chipurile copiilor și mândria părinților și bunicilor, în mintea cărora se desfășoară imagini din vremuri demult apuse.

„M-am simțit și eu parte dintr-o poveste, asemenea celor cu care am crescut în copilărie și pe care am încercat să le transmit mai departe familiei mele și elevilor, cărora încerc să le fiu model și profesor.” – prof. Floricica Morariu, inițiator și coordonator al proiectului.

Elevii participanți la lansarea volumului au simțit nevoia să ne împărtășească emoțiile resimțite. „Această carte mi-a umplut sufletul de bucurie. Este minunat să poți să arăți atât de multe obiceiuri într-o expunere de pagini prinse într-o copertă! Poate fi un cadou pentru cineva iubit, cineva curios, cineva care vrea să vadă cum este viață noastră. Inevitabil când vezi oameni fericiți și tu devii fericit, bucuros și cu o seninătate aparte.” – Agnes C., clasa a X-a.

„Percep această carte, nu de parcă ar fi compusă din hârtie, ci ca pe un medicament. Este un adevărat leac pentru cei care au nevoie de cineva alături de ei deoarece oferă un cadru foarte veridic. Parcă ești lângă oamenii din carte, ceea ce te face să nu te mai simți singur, ci să devii fericit. O adevărată capodoperă!” – Diana T., clasa a X-a

„Doar din titlu mi-am dat seama că această carte are un mesaj de o energie curată, sănătoasă și benefică. De la rădăcinile unui suflet de român nu este un titlu obișnuit, ci unul care mizează pe cunoașterea fiecăruia dintre noi, pe ajutarea oamenilor să se simtă înțeleși și să se poată bucura de fiecare lucru mărunt care se întâmplă în viață cotidiană. Din experiența mea, fericirea nu stă în mult, ci în puterea de a vedea partea plină a paharului!” – Alex C., clasa a X-a

Volumul „De la rădăcinile unui suflet de român!”, având ca autori profesorii Floricica Morariu – coordonator, Lăcrămioara Tufescu, Ines Crețu, Simona Iuscinschi poate fi descărcat gratuit de pe site-ul școlii și a fost lansat în prezența invitaților prof. univ. dr. Carmen Maria Bolocan, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași și părintele Visarion Alexa de la parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din București. Volumul aduce împreună experiențe de învățare autentice din școli și parohii de pretutindeni: Republica Moldova, Germania, Irlanda, Italia și Belgia, dar și din țara noastră, din zone diferite: Iași, Oradea, Bacău, Botoșani, Olt, Sibiu, Târgu-Neamț, Bihor, Suceava, Bistrița, Câmpina.

„Astăzi mai mult ca oricând avem o mare nevoie de a ne conecta la valori autentice care redau identitatea unui popor, valori care sunt o hrană pentru sufletele noastre încercate astăzi de contexte conflictuale care pun viața oamenilor în pericol. Avem nevoie să fim uniți în cunoașterea tradițiilor, conectarea la valori autentice care ne dau forța de a avea o primăvară cu PACE!” – a adăugat prof. dr. Adina Romanescu – directorul Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași.

Citește despre: