Volumul „Psalmi de Zi(s)”, premiat la Concursul Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu”

12 Octombrie 2019 14:23 Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Concursul Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu”, ediția a XXXI a, și-a desemnat laureații, joi 10 octombrie 2019.

Printre aceștia s-au numărat: Ana Blandiana (Marele premiu), Alexandru Ecovoiu (proză), Simona Grațiela Dima (poezie) și Sever Negrescu (literatură religioasă), volumul de versuri „Psalmi de Zi(s)” apărut la Editura Doxologia – Iași, premiu acordat de Patriarhia Română, ziarul Lumina.

Inserăm aici, două dintre doxologiile literare exprimate cu acest prilej:

  1. „Sunt nu doar emoționată, ci și mândră și recunoscătoare de acest premiu pentru că, în felul acesta, mi se leagă numele de cel pe care-l respect cel mai mult din cultura română, de Vasile Voiculescu, așa cum s-a afirmat aici, acest Hrist al poeziei române. Prin suferință, ce creștere minunată, Vasile Voiculescu ajunge să ardă în Rugul aprins, după cum știți, cel mai înalt moment al spiritualității române. Pentru mine acest premiu înseamnă mult, mai mult decât alte premii. Sunt onorată și pentru că primesc acest premiu alături de nume cunoscute ale prozei și poeziei române, dar mai ales pentru că l-am întâlnit aici pe părintele Sever Negrescu din Eșelnița Mehedințiului. Este un preot minunat, noi ne scriem de mult timp, are acolo o revistă, publică tinere talente, acordă premii... M-am gândit cine-i poate urma lui Vasile Voiculescu, sigur părintele Sever Negrescu este acela, vrednic urmaș al lui Voiculescu și pentru că scrie o extraordinară poezie religioasă, nu în sensul cunoscut al cuvântului, ci o poezie religioasă izvorâtă din credință.” (Ana Blandiana)
  2. „Vă mulțumesc, sunteți minunați, dumneavoastră cei de la Buzău, pentru ceea ce faceți. Cultura ține de actul buneifaceri. Dacă la început Dumnezeu a făcut cerul și pământul, omul, apoi, cu nostalgia raiului pierdut, a început să facă literatură. Azi, mai mult ca oricând, omul luptă împotriva cerului, a pământului și a Cuvântului (aici înțelegându-se și a literaturii). Prin premiile pe care le acordați în numele Tămăduitorului fără de arginți (marele Vasile Voiculescu), dumneavoastră tămăduiți și sufletele noastre, ale celor care ne încăpățânăm să scriem. Oferirea unui premiu pentru literatura religioasă ține de reintrarea în normalitate. Mulțumesc doamnei Ana Blandiana pentru prefațarea volumului meu de versuri, premiat aici, Psalmi de Zi(s).” (Pr. Sever Negrescu)

Ultimele din categorie