A XV-a editie a Taberei de iconografie are loc în aceste zile la Mănăstirea Sihăstria

27 August 2021 10:59 Arhiepiscopia Iaşilor

În perioada 23-28 august, la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț se desfășoară activități iconografice în cadrul celei de a cincisprezecea tabere de iconografie, însă cu o particularitate aparte.

Având în vedere faptul că numărul solicitanților pentru cursuri de iconografie bizantină în cadrul atelierelor din mănăstire este în creștere, organizatorii au pus la dispoziția cursanților un spațiu mai generos special creat pentru activități artistice având grijă ca în același timp să le asigure accesul la cursul de calitate superioară prin prezența unor profesori consacrați din mediul universitar teologic, dar și liceal, adresându-se astfel în egală măsură atât adulților, cât și tinerilor, în special adolescenților.

Cursurile de iconografie din această perioadă sunt susținute de asistent doctor Sofragiu Petru, din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă, Iași, pentru grupa de adulți, și de doamna Andreea-Cristina Sofragiu, profesor de arte vizuale în cadrul Liceului Teoretic „Varlaam Mitropolitul” și la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile Cel Mare” din Iași.

„Începând cu acest cu acest atelier lansăm și proiectul ,,Artă și misiune ortodoxă în Sihăstria Neamțului’’ în ideea de a continua lucrarea misionară a înaintașilor noștri, amintind aici în mod special pe părinții arhimandriți Cleopa Ilie și Ioanichie Bălan, dar și pe celebrul iconar Irineu Protcenco, care de fapt ne-au și inspirat în activitățile pe care le desfășurăm.

Periodic, vom desfășura ateliere de creație care vor cuprinde cursuri de iconografie bizantină, miniatură de carte, dar și icoană în miniatură, pictură în ulei (în special portretistică), acuarelă, legătorie de carte, caligrafie și mozaic, din dorința de a oferi o paletă cât mai diversificată iubitorilor de artă creștină, care doresc să se inițieze în artă sau să aprofundeze tehnici și stiluri specifice artei creștine”, ne-a transmis părintele Silvan, organizator al taberelor de la Sihăstria.

Spațiul dedicat proiectului va fi inaugurat pe 27 august, fiind așezat sub ocrotirea Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, în prezența părintelui stareț, a obștii monahale, a primarului localității Vânători-Neamț, alături de cursanții actuali și cursanți din taberele anterioare însoțiți de profesorii lor. Acest moment va fi marcat și de o expoziție de acuarelă și pictură de șevalet, pictură în ulei, sub semnătura artistului Mihaela Surugiu, care va ține cursurile de acuarelă și pictură în ulei în următoarele ateliere de creație.

Proiectul va lua o amploare și mai mare în viitorul apropiat, având intenția de a ridica și o sală de conferințe în proximitatea atelierului, cu dorința de a aduna în jurul artei bizantine un număr cât mai mare de iubitori de artă în duhul sfinților iconari, împletind rugăciunea cu știința și arta cuvântului.

Ultimele din categorie