Zile de rugăciune, convorbiri duhovnicești și viață culturală pentru tinerii veniți cu Erasmus la Mănăstirea Godoncourt

Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale

Zile de rugăciune, convorbiri duhovnicești și viață culturală pentru tinerii veniți cu Erasmus la Mănăstirea Godoncourt

În perioada 2-14 mai, patru studenți din Iași, Gabriel Andrei Timofte, Iustin Troțingher, Ionuț Vieru și Ion Luca, au fost găzduiți de Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Godoncourt, în cadrul unui program Erasmus. 
 

Studenților li s-au alăturat doi țineri psalți, Anna Nitzsche și Ștefan Tersina, care au fost acum 3 ani la Mănăstirea  Godoncourt, tot în cadrul unui program Erasmus. Cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Iosif, studenții au avut un program intens.

Chiar dacă șederea tinerilor s-a desfășurat  pe o perioadă  atât de scurtă, maica Doroteea s-a străduit să conceapă un program interesant și de folos pentru tineri. Programul a cuprins participarea la programul liturgic al mănăstirii, care a cuprins Sfinte Liturghii de zi și de noapte, ascultările specifice acestei perioade la strană, la Sfântul Altar și la trapeză. În Duminica Tomei, împreună cu cei doi tineri psalți, studenții au cântat la strană, la Catedrala Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris.

La mănăstire au avut loc convorbiri duhovnicești cu maica Doroteea, părintele Joseph  Demanet și preoteasa Geneviève Gouverneur pe tema „Dragostea romantică vs dragostea creștină”. Discuțiile au avut caracterul unui mic seminar, în care studenții  au putut schimba opinii și adresa  întrebări.

Unul dintre tineri, Gabriel Andrei Timofte, a reușit să scoată la lumină personalitatea părintelui Evghenie Hulea, scriind o carte.
A fost găsit un moment în care tânărul teolog și istoric a împărtășit celor aflați la mănăstire experiența realizării acestei lucrări.

De asemenea, a avut loc și un pelerinaj, numit „Descoperirea sfinților din vechime ai Franței”. În cadrul activității, oaspeții au călcat pe urmele sfinților locali, Sfântul Columban de Luxeuil și Sfântul Valbert, din secolele VI-VII, care au contribuit la înflorirea vieții creștine în această parte a lumii. Împreună cu istoricii Marie Françoise Michel  și Jean François Michel (Association Saône lorraine) am descoperit  patrimoniul local din Chatillon sur Saône  și Les Thons.

Din programul conceput de maica Doroteea nu au lipsit scurte vizite în unele orașe din regiune: Nancy, Strasbourg, Luxeuil, Contrexeville și Paris.

Ultimele zile ale programului Erasmus au cuprins o vizita în Paris, precum și o vizită la mănăstirea ortodoxă de la Limours. Totodată, a avut loc și vizitarea expoziției Brâncuși, de la Centrul Naţional de Artă şi Cultură „Georges-Pompidou”, ghidați fiind de către André Paleologue.

Citește despre: