Zilele Asistenței Sociale au avut loc la Iași
Vineri, 6 martie 2020, la sediul Muzeului Municipal Iaşi a avut loc evenimentul „Zilele Asistenţei Sociale la Iași”, ediţia a VIII-a, cu tema „Promovarea importanței relațiilor umane”, la care au participat aproximativ 100 de asistenţi sociali din judeţele Iaşi, Neamţ şi Suceava.
Manifestarea a fost un moment propice pentru lansarea unui „Ghid antiviolenţă”, lucrare apărută sub coordonarea unui colectiv de autori din patru ţări, profesori de liceu din România, Grecia, Polonia şi Estonia. O scurtă introducere a acestui ghid a fost realizată chiar de prof. Gabriela Iancu, coordonator european, care, printr-un proiect Erasmus +KA2, derulat sub titulatura „Porumbei – Detectivii violenţei în şcoli”, a reuşit să realizeze un adevărat îndrumar educativ pentru reducerea violenţei din şcoli, precum şi pentru dezvoltarea unor competenţe psiho-pedagogice de management al conflictelor pentru profesori şi părinţi.
Lansarea cărții a fost inițiată și organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae", specializarea Asistență Socială, sub coordonarea lect. univ. dr. Petronela Polixenia Nistor, în parteneriat cu Colegiul Național al Asistenților Sociali, Sucursala Iași.
Invitatul special al acestei manifestări a fost prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teșu, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. La acest eveniment au mai participat prof. univ. dr. Cristina Gavriluță, conf. univ. dr. Maria Mihăilă, cadre didactice ale Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice din Iaşi, doamna Niculina Karacsony, director general adjunct DGASPC Iaşi, și lect. univ. dr. Oana-Lăcrămioara Bădărău, cadrul didactic al departamentului de Asistență Socială din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iași.
"Zilele Asistenţei Sociale" au permis de asemenea celebrarea unui moment de recunoaştere a meritelor celor care se dedică zilnic problemelor sociale, care au fost nominalizaţi la Gala Națională a Excelenței în Asistența Socială şi anume: Stela Rusu, la categoria „Asistentul social al anului 2019”, şi Elena-Oana Maidanuc - „Asistent social din domeniul protecției copilului”, ambele din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași; Elena Adina Rotariu - „Asistentul social din domeniul sănătate/servicii medicale” de la Spitalul de Pneumoftiziologie Iași, Cătălina Ioana Dascălu şi Cosmina-Mihaela Marangoci - „Asistentul social din domeniul reintegrării sociale a persoanelor private de libertate” din cadrul Penitenciarului Iași; Eogenia Dămătar - „Asistentul social din domeniul persoanelor vârstnice și îngrijirii la domiciliu” de la Asociația Surorilor Misionare Butea din Iași; Sabina-Mădălina Atănăsoaei - „Asistentul social din domeniul combaterii discriminării/minorități” de la Asociația Națională a Surzilor din România, filiala Iași; Cornelia Gălățianu - „Asistentul social din domeniul asistenței sociale comunitare” din cadrul Primăriei Comunei Ciurea; Mihaela-Veronica Miron - „Asistentul social din domeniul prevenirii riscurilor asociate cu infecție HIV, consumului de droguri şi exploatării sexuale” din cadrul Agenției Naționale Antidrog - Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din Iași.
Au fost de asemenea felicitate personalităţile care susţin munca şi dăruirea acestui domeniu precum: Iulia Ciuhu, Premiul „Jurnalistul anului 2019” de la Pro TV, conf. univ. dr. Mihaela Rădoi, Premiul „Personalitatea anului în promovarea educației și formării în asistență socială” cadrul didactic UAIC - Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, şi Bogdan Tănase, Premiul „Pentru întreaga carieră în promovarea asistenței sociale” de la CASA SHARE.