„Zilele Eminescu” la Memorialul Ipotești

13 Ianuarie 2021 16:01 Constantin Ciofu Arhiepiscopia Iaşilor

Cu prilejul împlinirii a 171 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, Memorialul Ipotești din judeţul Botoşani organizează o serie de manifestări religioase şi culturale.

Acestea se vor derula vineri, 15 ianuarie 2020, la Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” din incinta memorialului. La ora 10:30, se va oficia slujba Parastasului în Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, locaşul de închinăciune al familiei Eminovici. Apoi se vor depune coroane la statuia poetului Mihai Eminescu din incinta memorialului. De la ora 11:20, va avea loc o conferință online susținută de către academicianul Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, intitulată „Ziua tristă a culturii naționale”. Prelegerea va fi urmată de discuții pe marginea poeziei de debut din anul 2020, la care vor participa membrii juriului pentru acordarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu – Opus Primum”. Discuțiile vor fi însoțite de lecturi ale poeților nominalizați pentru premiul din acest an: Lucian Brad, Dumitru Fanfarov, Mircea Andrei Florea, Antonia Mihăilescu, Otay Deniz. Premiul Național de Poezie va fi înmânat câștigătorului de către președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina-Elena Federovici. La ora 15:00, se va organiza ediția din ianuarie a proiectului „Poeți în dialog”, moderată de Lucia Țurcanu, la care sunt invitați Robert Șerban (Timișoara) și Lucian Vasiliu (Iași). La tradiționalele „Semnale editoriale” (ora 16:30), vor fi prezenţi reprezentanţii mai multor edituri din ţara noastră. Vizitatorii Memorialului Ipotești vor avea parte de vernisarea expoziției „Botoșanii secolului XIX”, în holul Muzeului „Mihai Eminescu”. Evenimentele online din programul Zilelor Eminescu, ediția ianuarie 2021, vor putea fi urmărite pe pagina web (http://www.eminescuipotesti.ro/arhivaevenimente.htm) și pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/Memorialul-Ipotesti-Centrul-National-de-Studii-...) ale Memorialului Ipotești.

Mihai Eminescu s-a născut la Ipoteşti, judeţul Botoşani, pe 15 ianuarie 1850, fiind al şaptelea copil al familiei Eminovici. A fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Pe 15 iunie 1889 moare la Bucureşti, fiind înmormântat la Cimitirul „Bellu”.

 

De la același autor

Ultimele din categorie