Zilele Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia
Duminică, 30 ianuarie, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii învățământului teologic ortodox, paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia își sărbătorește hramul.
Cu acest prilej, vor fi organizate mai multe evenimente cultural-religioase, care vor debuta în seara zilei de 29 ianuarie. Astfel, începând cu ora 18.00, în ajunul serbării Sfinților Trei Ierarhi, va avea loc Slujba Privegherii (Vecernia Mare cu Litie și Utrenia), răspunsurile la strană fiind oferite de către membrii grupului de muzică bizantină „Sfântul Ioan Damaschin”, coordonat de către profesorul Sorin Albu.
Duminică, 30 ianuarie, programul liturgic va debuta la ora 8:15 cu Acatistul Sfinților Trei Ierarhi, urmat de săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, care va rosti și cuvântul de învățătură. Răspunsurile la Sfânta Liturghie vor fi oferite de Corul Facultății, condus de părintele profesor Domin Adam. Prelegerea festivă din acest an va fi susținută de către părintele lector Răzvan Brudiu, titularul catedrei de Misiologie Ortodoxă, având titlul: O apologie vasiliană pentru cultură într-o societate de consum. De asemenea, cu prilejul prăznuirii ocrotitorilor învățământului teologic, părintele profesor Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, va prezenta cele două volume ale ediției a XX-a a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA), desfășurat în mediul online, în cursul anului 2021, sub genericul „Pastorație și misiune în diaspora”.
În continuare, se va desfășura la Museikon, începând cu ora 16.00, cea de-a cincea ediție a expoziției Mozaikon a studenților secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă albaiuliană. Ediția din acest an îl va avea ca invitat special pe domnul academician Marius Porumb, care va susține un discurs inaugural. Coordonatorii acestui deosebit eveniment cultural sunt lectorii universitari Sorin Albu, Teodora Roșca și Cătălin Băluț. Lucrările vor putea fi vizionate în perioada 30 ianuarie – 24 aprilie. Acestea sunt executate doar din piatră naturală, în vederea recuperării unei vechi tradiții și a revitalizării unui tip de artă care s-a pierdut pe teritoriul României. În seara aceleiași zile, începând cu ora 20.00, va avea loc conferința: Sfinții Trei Ierarhi: lumini din cuvinte și din fapte pentru azi, susținută de către pr. prof. univ. dr. Nicolae Dura din Viena (Austria). Conferința va fi transmisă în direct pe paginile oficiale de Facebook ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Doxologia, ASCOR Alba Iulia, Radio Reîntregirea și pe pagina de Youtube „Doxologia”.