Zilele „Mitropolit Veniamin Costachi”, ediția a III-a, la Seminarul Teologic de la Neamț

Educaţie

Zilele „Mitropolit Veniamin Costachi”, ediția a III-a, la Seminarul Teologic de la Neamț

    • Zilele „Mitropolit Veniamin Costachi”, ediția a III-a, la Seminarul Teologic de la Neamț
      Zilele „Mitropolit Veniamin Costachi”, ediția a III-a, la Seminarul Teologic de la Neamț

      Zilele „Mitropolit Veniamin Costachi”, ediția a III-a, la Seminarul Teologic de la Neamț

Deși anul acesta „Zilele Mitropolit Veniamin Costachi” s-au desfășurat în sistemul online, totuși au adus elevilor seminariști bucuria reîntâlnirii cu uriașa personalitate a ierarhului moldav, dar și cu  alți mari români, făuritori de istorie și cultură națională.

În perioada 16-18 decembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț s-a desfășurat activitatea spiritual-științifică „Zilele Mitropolit Veniamin Costachi”, aflată la a treia ediție, acțiune în cadrul căreia școala teologică nemțeană și-a cinstit patronul cultural. Anul acesta, activitățile s-au organizat în condiții speciale, având în vedere că întreg învățământul românesc funcționează în sistem online, din cauza noii pandemii pricinuite de virusul Sars-CoV-2.

În cadrul manifestărilor, miercuri, 16 decembrie, a debutat simpozionul „Personalități ale istoriei, științei și culturii românești, provenite din familii de preoți”, dedicat „Anului omagial al pastorației părinților și copiilor”. Se știe bine că Patriarhia Română a declarat anul 2020 drept „An omagial al pastorației părinților și copiilor”, cu scopul de a evidenția rolul educaţiei creștine în societatea contemporană, întrucât familia a ocupat întotdeauna un loc fundamental în învățătura creștină, reprezentând cadrul lăuntric cel mai de preț pentru cultivarea iubirii și a valorilor culturale românești. De aceea, simpozionul a abordat această generoasă și interesantă temă căci, de-a lungul istoriei, numeroase familii de preoți s-au constituit în instanțe paideice, paradigmatice, dând societății urmași valoroși pentru credința, istoria și cultura poporului român.

Dintru început, părintele profesor Viorel Laiu, directorul Seminarului nemțean, a adresat un cald salut tuturor invitaților, prezenți online, profesori și elevi, subliniind importanța acestui eveniment între activitățile non-formale desfășurate la seminarul nemțean. În mod deosebit, părintele director a salutat participarea la manifestarea spiritual-științifică a uneia din cele mai prestigioase școli din Chișinău, Republica Moldova, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”. Au urmat alocuțiuni ale reprezentaților școlilor participante: pr. prof. Ștefan Oprea, din partea Liceului Teologic „Constantin și Elena” din Piatra Neamț; prof. Gheorghiță Butuc, din partea Seminarului „Sfântul Andrei”, Galați; profesorul Ion Popov, directorul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu”, Chișinău; prof. Daniela Pleșca și prof. Sorin Sitea, din partea Colegiului „Mihai Eminescu” din Iași; prof. Corina Balan, din partea Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob”, Dorohoi.

În deschiderea propriu-zisă a lucrărilor simpozionului, părintele profesor arhim. Mihail Daniliuc, coordonatorul manifestării spiritual-științifice, a prezentat motivația alegerii temei prezentei activități non-formale, dorite ca o încununare a activităților organizate de școala teologică nemțeană în „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”, menționând: „Este necesar să evidențiem faptul că multe familii de preoți, prin modul cum și-au educat copiii, reprezintă cu adevărat modele de bune practici în ceea ce privește creșterea și formarea copiilor. Familia preotului a fost, este și trebuie să rămână, pentru comunitatea în care trăiește, un aluat care dospeşte întreaga frământătură, pentru că exemplul, mai mult decât cuvântul, convinge şi transformă”.

A urmat recenzia referatelor întocmite de elevii seminariști, dar și de cei invitați, evidențiindu-se personalitățile unor clerici și mireni proveniți din familii de preoți care, prin activitatea lor, au contribuit la propășirea românismului și a credinței strămoșești de-a lungul timpului: Sfântul Iosif cel Milostiv (Mitropolitul Moldovei), Episcopul Melchisedec Ștefănescu, Arhimandritul Dosoftei Crihană, Ciprian Porumbescu, Octavian Goga, preotul Alexie Mateevici, Lucian Blaga, Constantin Erbiceanu, Ion Aldea-Teodorovici. O frumoasă intervenție a avut invitatul special al simpozionului, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, fost elev al Seminarului nemțean, care a prezentat asistenței două personalități marcante ale vieții culturale românești cu obârșii în familii de preoți: Virgil Gheorghiu și scriitorul Grigore Ilisei.

La finalul întâlnirii, părintele director a mulțumit tuturor participanților, dar și celor ce au pregătit referate, precizând: „Familia creștină, în general, dar și familia preotului, în special, trebuie să rămână pârga parohiei, pârga Bisericii, început şi model de casă creştină, de comunitate creştină, de viaţă religioasă-morală. Personalitățile prezentate, cu origini în familii preoțești, ne-au convins încă odată de frumoasa înrâurire pe care viața preotului și a Bisericii, în general, o pot avea asupra creșterii și educării copiilor”.

A doua zi a manifestării, 17 decembrie, a debutat cu o frumoasă expoziție, prezentată tot în mediul online de către elevii secției Patrimoniu a Seminarului „Veniamin Costachi”, intitulată: „Părinți sfinți și copiii lor sfinți”. Au fost expuse icoane reprezentând părinți sfinți alături de copiii lor sfinți, reliefându-se astfel ideea că rolul ultim al familiei creștine, al părinților și copiilor lor este de a împlini chemarea la sfințenie adresată de Dumnezeu tuturor.

A urmat o amplă conferință cu tema „Religie și artă. De la preistorie la începutul medievalității”, susținută de domnul Vasile Diaconu, doctor în istorie, membru al Comisiei Naționale de Arheologie și director al Muzeului de Istorie și Etnografie - Târgu Neamț. În demersul său, vorbitorul s-a sprijinit pe numeroasele descoperiri arheologice făcute chiar în zona Neamțului de echipele de arheologi coordonate de domnia sa. În cuvântul de încheiere, părintele director Viorel Laiu a mulțumit distinsului oaspete pentru mulțimea informațiilor prezentate ce subliniază rolul arheologiei în lămurirea unor aspecte referitoare la originile și istoria noastră, punându-ne în legătură cu vremuri ancestrale.

Deși anul acesta „Zilele Mitropolit Veniamin Costachi” s-au desfășurat în sistemul online, totuși au adus elevilor seminariști bucuria reîntâlnirii cu uriașa personalitate a ierarhului moldav, dar și cu  alți mari români, făuritori de istorie și cultură națională.

Citește despre: