Zilele „Veniamin Costachi” la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț

Educaţie

Zilele „Veniamin Costachi” la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț

În zilele de 11-12 decembrie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț s-au desfășurat „Zilele Mitropolit Veniamin Costachi”, ediția a II-a, manifestare spiritual-științifică menită să evidențieze personalitatea uriașă a ierarhului și cărturarului moldav, patronul cultural al școlii teologice nemțene.

Sărbătoarea școlii nemțene a debutat miercuri dimineața, când soborul de părinți profesori ai seminarului, aflați sub protia părintelui Viorel Laiu, directorul instituției, a oficiat Sfânta Liturghie, iar apoi slujba de pomenire a Mitropolitului Veniamin; la final, părintele director, în cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, a elogiat personalitatea ierarhului pomenit, concluzionând: „Mitropolitul Veniamin Costachi a cârmuit Biserica din Moldova în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în vremuri tulburi și deloc prielnice nației române. Cu toate acestea, prin necontenita lucrare pastoral-misionară și social-filantropică, providențialul ierarh a luptat pentru afirmarea românismului și luminarea poporului prin știință de carte, câștigându-și pe bună dreptate numele de luminător al Moldovei”.

Celebrarea dedicată luminatului ierarh moldav a continuat în sala de festivități a seminarului, unde s-a desfășurat simpozionul „Clerici și mireni, traducători de cărți bisericești și făuritori de cultură în spațiul românesc”. În deschidere, părintele Laiu a adresat un cald salut de bun venit tuturor invitaților, elevi și profesori de la seminariile teologice din județ, precum și de la celelalte licee din Târgu Neamț și din comuna Vânători-Neamț, evidențiind importanța acestui eveniment între activitățile non-formale desfășurate la seminarul nemțean. Au urmat alocuțiuni ale directorilor și profesorilor școlilor participante: pr. prof. Ștefan Oprea din partea Liceului Teologic „Constantin și Elena” din Piatra Neamț; prof. Monica Asofiei, directorul Seminarului Teologic „Cuvioasa Parascheva” de la Agapia; prof. Karina Cojocariu directorul Liceului „Vasile Conta” din Târgu Neamț; prof. Mihaela Toma, directorul adjunct al Colegiului „Ion Creangă” din Târgu Neamț; prof. Sorin Sitea din partea Colegiului „Mihai Eminescu” din Iași; prof. Iftimia Bistriceanu din partea Liceului „Arhim. Chiriac Nicolau” din Vânători-Neamț; pr. Irinel Grigore din partea Școlii Gimnaziale Humulești.

În deschiderea propriu-zisă a lucrărilor, părintele profesor Mihail Daniliuc a prezentat motivația alegerii temei prezentului simpozion, dorit a fi o încununare a activităților organizate de școala teologică nemțeană dedicate anului omagial al satului românesc, dar și al comemorării celor doi patriarhi cărturari, dimpreună cu toți traducătorii de cărți bisericești, între care un loc de seamă îl ocupă Veniamin Costachi. A urmat recenzia mai multor referate întocmite de elevii seminariști, dar și de cei invitați, evidențiindu-se personalitățile unor clerici și mireni care, prin traduceri și tipărirea de cărți bisericești, au contribuit la făurirea culturii naționale. Elevii de la structura „Lunca” a Seminarului, conduși de doamna profesoară Irina Lișman, au prezentat câteva momente artistice între susținerile referatelor pregătite. Profesorul Emanuel Bălan, directorul adjunct al Liceului „Vasile Conta” a susținut o comunicare deosebită, înfățișând aspecte inedite din istoria ținutului nemțean. 

La finalul zilei s-au vernisat două expoziții deosebite: una dedicată omagierii satului românesc, realizată de elevii seminariști de la secția Patrimoniu, coordonați de profesorii Oana Grădinaru și Dan Țârdea; cu ajutorul unor obiecte tradiționale din viața și ocupațiile țăranilor români de altădată, ei au reconstituit multiple interioare ale caselor satului românesc îndătinat. Cealaltă expoziție, alcătuită din icoane pe sticlă, pictate de harnicii patrimoniști, sub îndrumarea acelorași iscusiți profesori, a încântat privirile tuturor.

A doua zi a manifestărilor a debutat cu o amplă conferință susținută de pr. dr. Florin Țuscanu, fost elev al seminarului nemțean, un cunoscut și pasionat istoric; sfinția sa a vorbit celor prezenți despre „Veniamin Costachi, ierarhul și cărturarul”, dar și despre unul din primii profesori ai școlii teologice nemțene de la jumătatea secolului al XIX-lea, „Arhiereul Policarp Popescu Bârlădeanul”. Părintele conferențiar a prezentat audienței câteva cărți tipărite în timpul Mitropolitului Veniamin, manuale școlare ale seminariștilor din secolul al XIX-lea, precum și un antimis din vremea „luminătorului” Moldovei. O impresionantă expoziție de cărți bisericești tipărite cu binecuvântarea și stăruința patronului cultural al Seminarului de la Mănăstirea Neamț a prezentat și părintele profesor Vasile Păvăleanu.

Programul a continuat cu o frumoasă șezătoare organizată de profesoara Cristina Grigore: în cadrul acesteia, elevii și elevele de la seminarul nemțean au reînviat cu fidelitate atmosfera șezătorilor de odinioară, în care oamenii satelor trăiau bucuria comunității în comuniune. La finalul evenimentului, corul seminarului, condus de părintele profesor Marius Brumă, a prezentat un frumos concert de colinde.

În cuvântul de încheiere, părintele director Viorel Laiu a mulțumit celor prezenți pentru contribuția adusă la desfășurarea simpozionului, a înmânat tuturor diplome de participare și a reiterat dorința ca manifestarea să devină o tradiție la seminarul nemțean care, din 1990, își desfășoară activitatea în lumina Mitropolitului Veniamin Costachi. (M.D.)

Citește despre: