Ziua Culturii Naționale marcată la Academia Română
La Academia Română a avut loc, astăzi, 15 ianuarie 2013, o sesiune dedicată Zilei Culturii Naţionale şi poetului naţional Mihai Eminescu. La acest eveniment a participat şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.
La finalul sesiunii, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de binecuvântare şi a caracterizat desfăşurarea întrunirii prin dictonul „sufletul culturii este cultura sufletului”: „Ne rugăm lui Dumnezeu să binecuvânteze pe toţi cei care contribuie în mod constant la promovarea culturii naţionale, desigur, în context internaţional. Pentru noi Eminescu este un român modern în orice împrejurare, care evită în acelaşi timp dizolvarea românului într-un internaţionalism invadator şi izolarea lui într-un provincialism autosuficient. Această atitudine se poate cultiva constant prin discernământ critic în selectarea valorilor şi prin spirit creator în realizarea sintezelor vitale şi binefăcătoare nu doar pentru individ, ci şi pentru naţiune”, informează Radio TRINITAS.
Tot aici s-au aniversat și 163 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.
”Noi considerăm că el reprezintă poporul fiindcă a iubit poporul. Nu poate cineva reprezenta un popor dacă nu-l iubeşte, deci trebuie să interiorizeze valorile lui. Însă, fiind şi ziua Culturii Naţionale considerăm că temelia culturii româneşti este cultul, având de fapt aceeaşi rădăcină. Prin cult noi cultivăm relaţia cu Dumnezeu Creatorul în prezenţa creaţiei şi prin cultură cultivăm relaţia cu creaţia în diversitatea ei în prezenţa Creatorului. Aceasta este cultura care are în ea parfumul veşniciei. Cât priveşte relaţia lui cu Biserica a citit cărţile bisericeşti, s-au găsit însemnări ale lui, cunoştea slujbele noastre bisericeşti şi s-a inspirat din ele, mai ales din cântările de la înmormântare. Are o afirmaţie semnificativă spunând căBiserica Ortodoxă este mama spirituală a poporului român care a plămădit literatura noastră veche, limba română şi a apărat-o”, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel după cum informează TRINITAS TV.
Evenimentul a fost organizat de Secţia de Filologie şi Literatură, Secţia de Ştiinţe Istorice şi Arheologie şi Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă şi a reunit academicieni, politicieni, oameni de cultură, dar şi elevi d la liceele bucureştene. Cu această ocazie au fost prezentate operele fundamentale apărute în anul 2012 şi au fost acordatePremiile Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă.
sursa: basilica.ro