Ziua de pomenire a eroilor, cinstită la Ghergheşti

19 Mai 2018 23:13 Episcopia Huşilor

Joi, 17 mai 2018, de ziua închinată Înălţării Domnului, în Parohia Ghergheşti din Protopopiatul Bârlad, Epicopia Huşilor, a avut loc o acţiune culturală de comemorare a eroilor căzuţi în luptele pentru apărarea patriei. Evenimentul s-a înscris în seria manifestărilor dedicate Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi a Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Evenimentul desfăşurat în Parohia Ghergheşti a avut loc în curtea bisericii parohiale cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, în preajma monumentului ridicat recent în cinstea eroilor ghergheşteni care s-au jertfit în cele două războaie mondiale. Parohia Ghergheşti a fost organizatoarea evenimentului, în colaborare cu Şcoala şi Primăria Ghergheşti. Au luat parte autorităţi locale, cadre didactice şi numeroşi credincioşi care au asistat la slujbele de pomenire săvârşite de preotul paroh Ciprian Apopei şi la momentele artistice realizate de elevii şcolii gimnaziale din localitate.

Cadrul natural în care s-au desfăşurat evenimentele a fost împodobit simbolic în culorile drapelului naţional. Au fost montate şi vopsite băncile, monumentul închinat eroilor a fost decorat în albastru, galben şi roşu. Elevii îmbrăcaţi în straie populare au purtat steaguri şi pancarte tricolore, au fost împărţite celor prezenţi diverse obiecte confecţionate în atelierul de pictură al parohiei, iar participanţii au desfăşurat steagul României în lungime de 15 metri. „Frumuseţea evenimentului a fost de nedescris. Credincioşii au fost atât de mişcaţi de cele ce s-au petrecut, de slujbele închinate lui Dumnezeu şi de programul artistic oferit de elevi, încât cei mai mulţi dintre cei care au asistat au izbucnit în lacrimi. Unii dintre credincioşii prezenţi şi-au pierdut părinţi, rude ori apropiaţi în cele două războaie mondiale, iar faptul că noi şi astăzi ne gândim la ei, iar de Ziua Eroilor îi pomenim le-a adus multă bucurie şi emoţii greu de stăpânit“, ne-a declarat preotul paroh Ciprian Apopei.

Anul acesta, Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Ghergheşti a câştigat etapa eparhială a Concursului naţional cultural-artistic „Unirea: libertate şi unitate“, organizat de Patriarhia Română şi va reprezenta Episcopia Huşilor la momentele festive de premiere a câştigătorilor cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale de luni, 21 mai, la Bucureşti.

Ultimele din categorie