Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice – în nuanțe de toamnă, sub Acoperământul Maicii Domnului
Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice din data de 1 octombrie a fost sărbătorită în comunitatea Centrului de Zi pentru Persoane Vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” al Protopopiatului II Iași în nuanțe de toamnă sub Acoperământul Maicii Domnului. Activitatea s-a desfășurat la Muzeul Mitropolitan Iași, Sala Sinaxar, începând cu ora 13.00.
Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului ne dă ocazia de a spune și noi, ca mulțumire pentru această zi, precum Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume? Iar Epifanie a zis: O văd, Părinte, și mă minunez!”.
Vârstnicul este persoana cu experiențe multiple de viață, credință puternică și dragoste mereu gata de împărtășit! Anul acesta, comunitatea Centrului de Zi pentru Persoane Vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” al Protopopiatului II Iași a marcat pe pânza sufletelor dumnealor, ca răsplată pentru icoanele vii ce ne sunt, cu un program care s-a desfășurat în patru activități.
Prima activitate a fost de tip intergenerațional și a fost realizată în parteneriat cu Asociația Afect – Grupul Lirica, coordonați de doamna președintă drd. Atena Gaspar, care a împărtășit bucurie prin cântec, prin poemele recitate și prin mesajele transmise. În cadrul aceleiași activități, elevi ai ciclului gimnazial de la Școala „Constantin Erbiceanu”, coordonați de doamna profesor Alina Acsinte, elevi ai ciclului gimnazial de la Școala ,„Ion Simionescu”, coordonați de doamna profesor Mihaela Cojocariu, împreună cu elevi ai ciclului liceal de la Liceul Tehnologic Economic de Turism, coordonați de doamna profesor Cornelia Marijan Stoian, au pregătit beneficiarelor un dar și un cuvânt mângâietor. Acestei activități s-au alăturat și studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloae” din Iași, specializarea Asistență Socială, anul II. La inițiativa lor, aceștia au pregătit fiecărei bunicuțe câte o prăjitură personalizată cu chipul unei bunicuțe ce transmite bucurie.
Prezența copiilor a fost una emoționantă pentru bunicuțe, deoarece au retrăit astfel momentele în care participau la serbările propriilor copii. Printre cei care au adresat mesaje de felicitare beneficiarelor s-a numărat și un băiețel de 9 ani, care le-a spus: ,,Să nu uitați că încă mai aveți timp pentru multe”.
Programul a continuat cu o activitate mult așteptată de beneficiarele centrului, și anume întâlnirea duhovnicească, avându-l invitat pe PC. Pr. Ilie Caraghiaur, parohul bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Bucium, Iași, tema întâlnirii fiind: ,,Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului – eveniment istoric și praznic duhovnicesc”. În cadrul acestei întâlniri, Părintele Ilie a subliniat că, în contextul unei interacțiuni de tip festiv, de sărbătorire, nu darul sau lucrul material în sine este de fapt important, ci întâlnirea om cu om, suflet cu suflet – fapt care a fost simțit și la acest eveniment.
Un alt moment deosebit din cadrul evenimentului a fost reprezentația artiștilor de muzică populară Sophia Chiriac, Remus Petrică Fandarac, Andra Codău și Daniel Paraschiv care a înveselit, mângâiat și binedispus beneficiarele Centrului.
Cuvântul care a închis activitatea dedicată persoanelor vârstnice a fost susținut de Georgiana Elena Munteanu, studentă a Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloae”, specializarea Asistență Socială, anul II, și s-a intitulat: „Timp din timpul lor ca prim pas al voluntriatului din timpul studenției cu vârstnicile comunității Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv”. Ea a conturat experiența studenților din anul al II-lea în ceea ce privește voluntariatul, interacțiunea cu beneficiarele Centrului, trăirile, emoțiile și activități desfășurate pe parcursul anului în cadrul Centrului de Zi pentru Persoane Vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”, arătând că un bătrân fericit este suma dragostei primite din familie – în cazul nostru, familia centrului.
Evenimentul a fost organizat și moderat de către doamna asistent social Ionela Brînză-Abunei, Coordonatorul Centrului, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a preacucernicului părinte protopop Marius Daniel Profir. Domnia sa ne-a împărtășit următorul gând: „Am socotit acest eveniment să-l punem în lumina Maicii Domnului, pornind de la gândul că într-o societate infestată tot mai mult de narcisism și de afirmarea sinelui, indiferent de consecințele pe care le are acest fapt asupra celorlalți, nu ar strica, poate, să ne-ntrebăm în ce măsură delicatețea și discreția mai constituie cu adevărat principii puse în aplicare. Dacă sunt rar întâlnite, ar trebui în mod cert redescoperite. Să pornim în căutarea lor, privind înspre modelul Maicii Domnului! Momentele din cadrul evenimentului au urmărit creșterea calității vieții persoanelor vârstnice, creșterea gradului de socializare a persoanelor de vârsta a treia, întărirea punților intergeneraționale, valorificarea artiștilor aflați la început de drum și, nu în ultimul rând, mijlocirea accesului beneficiarelor centrului aflat sub ocrotirea bunicuțului din curtea catedralei – Sfântui Ierarh Iosif cel Milostiv, o pildă vie de filantropie creștină, un model de rugăciune, dărnicie și bunătate – la întâlniri duhovnicești, care urmăresc întărirea credinței acestora. Invitatul a avut ca obiectiv principal să ofere îndemnuri spirituale spre sporirea vieții duhovnicești a beneficiarelor, pentru urcuș lin pe treptele vieții spirituale prin bucuria descoperirii lui Dumnezeu. De asemenea, s-a urmărit sporirea înțelegerii cunoștințelor cu privire la credința ortodoxă, făcându-le să conştientizeze nevoia de pocăință, chiar și la o vârstă înaintată, crescându-le stima de sine pentru a realiza că ele contează cu adevărat în societatea actuală. Dăm Slavă lui Dumnezeu pentru cele împlinite și Sfinților mijlocitori. Apreciez în mod deosebit implicarea voluntarelor din cadrul Centrului, fără de care evenimentul nu s-ar fi realizat în această manieră”.
„Consider că acest moment va rămâne unul memorabil pentru sufletele noastre, iar organizarea lui va deveni o tradiție. Pe parcursul evenimentului am observat bucuria de pe chipurile bunicuțelor, emoția și curiozitatea cu care așteptau fiecare moment; un lucru care m-a impresionat foarte tare a fost atunci când părintele le-a invitat la un dialog iar acestea au fost foarte receptive și, cu lacrimi în ochi, povesteau cât ajutor le-a oferit Maica Domnului. Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice pentru mine este un prilej în plus de a transmite cele mai calde și nobile gânduri de prețuire și respect celor ce ne sunt, cu atât de multă dragoste, părinți și bunici. Ei sunt cei care ne-au deschis drumul, ne-au călăuzit visele și ne-au avertizat în legătură cu primejdiile vieții. Așadar, ei sunt și vor ramâne pentru noi, prin răbdarea și dragostea lor necondiționată, acele persoane demne de respect și admirație” – ne-a transmis Camelia Buzdugan studentă la facultate de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași specializarea Asistența Socială, anul al II-lea, voluntar în cadrul Centrului de Zi Asistență și Recuperare pentru Persoanele Vârstnice ,,Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”.
(Georgiana Elena Munteanu, studentă la facultate de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, din Iași specializarea Asistența Socială, anul al-2-lea – voluntar în cadrul Centrului de Zi Asistență și Recuperare pentru Persoanele Vârstnice ,,Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”)