Ziua Internațională a Profesorului: UNESCO recomandă implicarea lor în deciziile referitoare la educație

Educaţie

Ziua Internațională a Profesorului: UNESCO recomandă implicarea lor în deciziile referitoare la educație

Ziua Internațională a Profesorului (5 Octombrie) a fost adoptată în amintirea datei în care a fost adoptată Recomandarea UNESCO / OIM cu privire la statutul profesorilor. Documentul recomandă ca profesorii să fie implicați în adoptarea deciziilor privind educația, prin consultare și negociere cu autoritățile.

Recomandarea UNESCO / OIM cu privire la statutul profesorilor, adoptată în 1994, stabilește drepturile și responsabilitățile profesorilor, standardele internaționale pentru formarea lor inițială și alte condiții de învățământ, recrutare, angajare, de predare și învățare.

Cu prilejul unei noi consfătuiri UNESCO / OIM (Organizația Internațională a Muncii), anul acesta, în perioada 4-8 octombrie au loc mai multe evenimente globale și regionale care dezbat efectul pandemiei în educație și nevoile profesorilor și elevilor în acest context.

Tema din acest an a Zilei Internaționale a Profesorilor este „Profesorii, în centrul reabilitării educației”.

România marchează Ziua Internațională a Profesorului începând din 2013. Anul aceasta, profesorii și elevii nu fac ore, ziua liberă fiind înscrisă în contractul colectiv de muncă al profesorilor.

În ţara noastră mai sunt sărbătorite:

  • Ziua Internațională a Educaţiei (UNESCO – 24 ianuarie), dedicată dreptului la educație și rolului acesteia în dezvoltare și în promovarea păcii;
  • Ziua Națională a Învățătorului (5 iunie), stabilită în ziua de naștere a lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului cu predare în limba română.

Sursa: basilica.ro