Ziua Mondială a Donatorului de sânge

Social

Ziua Mondială a Donatorului de sânge

    • Ziua Mondială a Donatorului de sânge
      Ziua Mondială a Donatorului de sânge

      Ziua Mondială a Donatorului de sânge

În fiecare an, în data de 14 iunie, este sărbătorită la nivel mondial Ziua Donatorului de sânge. Celebrarea acestei zile a fost stabilită la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la care statele membre și-au declarat în unanimitate angajamentul și sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.

Prima Zi mondială a donatorului de sânge a fost sărbătorită în anul 2004 în Johannesburg, Africa de Sud. Prin sărbătorirea acestei zile se dorește creșterea gradului de conștientizare a nevoii de donații constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea sângelui și a produselor din sânge pentru pacienții care au nevoie.

„Donează sânge, salvează o viaţă!”

Biserica Ortodoxă Română susține donarea de sânge prin Campania națională „Donează sânge, salvează o viaţă!” . Proiectul se desfășoară cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, prin implicarea mai multor voluntari coordonați de Arhim. Ciprian Grădinaru, slujitor al Paraclisului Catedralei Naționale.

Prin campaniile de donare de sânge organizate începând cu anul 2013, Patriarhia Română este instituția cu cea mai mare contribuție adusă la creșterea numărului donatorilor de sânge. Din 2013 până în prezent, au fost donate peste 15 tone de sânge în cadrul campaniei Donează sânge, salvează o viață!, potrivit Alinei Jiga Scurtu, voluntar coordonator în cadrul campaniei.

Campania aceasta este extrem de importantă, în contextul în care, în sistemul sanitar românesc este o nevoie acută de sânge. Un român are nevoie de sânge la fiecare trei secunde, dar doar 2% donează!

În România sunt 44 centre de transfuzie sanguină, dintre care 3 în Bucureşti. Cei care donează, pe lângă faptul că dau o şansă la viaţă celor aflați în stare critică, beneficiază de câteva avantaje: o zi liberă de la serviciu, 7 tichete valorice pe baza cărora îşi pot cumpăra alimente, decontarea cheltuielilor de transport şi analize medicale gratuite.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: