Ziua Mondială a Tineretului Ortodox, sărbătorită în Parohia Galata din Iași
Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi a găzduit, în perioada 29 ianuarie 2015 - 2 februarie 2015, o serie de evenimente prilejuite de Ziua Mondială a Tineretului Ortodox. Tema simpozionului din acest an a fost „Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos“, iar discuţiile au fost axate pe înţelesul libertăţii în rândul tinerilor şi nu numai.
Ziua Mondială a Tineretului Ortodox a fost marcată într-un mod deosebit în Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi. Prima activitate a avut loc joi, 29 ianuarie 2015, când elevii şi profesorii de la Şcoala „Ion Simionescu“ din Iaşi au participat la o întâlnire pe tema din acest an: „Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos“. În seara zilei de duminică, 1 februarie, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie «(în)Tineri(re)», iar apoi a urmat simpozionul propriu-zis, care s-a bucurat de participarea unor invitaţi de seamă: pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa, lect. dr. Puiu Ioniţă, de la Facultatea de Litere a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, pr. lect. dr. Adrian Dinu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, pr. Ioan Larie, pr. Vasile Manole, de la Biserica Curelari din Iaşi, conf. dr. Bogdan Neculau de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, precum şi de implicarea profesorilor de religie: Denisa Mănoiu, Marie-Jeanne Stoian, Mariana Pleşcan şi Gabriela Truşi.
„Nădăjduim că oamenii au pus la inimă mesajul Bisericii“
La simpozion au participat atât tinerii, cât şi credincioşii de toate vârstele, manifestarea fiind moderată şi organizată de părintele paroh Mircea Stoleriu. „După ce invitaţii au vorbit pe seama temei, concluzia a fost aceea că va trebui să arătăm prin atitudinea noastră o fermitate. Aceasta se referă la voinţa de a împlini şi de a fi aproape de Dumnezeu. În anul 1990, noi, preoţii, am intrat cu mare bucurie în şcoală, considerând aceasta o biruinţă a prezenţei lui Hristos. Acum, suntem provocaţi de o mare tristeţe, întrucât sunt oameni ce doresc ca ora de religie să fie scoasă în afara şcolii. De multe ori, se invocă faptul că ora de religie este în plus, deşi în cazul altei discipline nu s-ar spune la fel“, a remarcat pr. paroh Mircea Stoleriu. După ce tinerii prezenţi au lucrat într-un atelier în cadrul căruia au avut de răspuns la întrebări, concluzia a fost aceea că este nevoie de mai multă apropiere de Dumnezeu, prin rugăciune, prin înţelepciune şi prin fermitate. „Am avut prilejul ca la simpozionul din acest an să ne bucurăm de prezenţa a peste 400 de credincioşi. Nădăjduim că oamenii au pus la inimă mesajul Bisericii şi că îl vor transmite şi celor din jur“, a adăugat preotul paroh Mircea Stoleriu. Corul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ a oferit la final un repertoriu de cântări religioase. Ziua Mondială a Tineretului Ortodox, instituită, în anul 1992, la a 14-a Adunare Generală a Syndesmos - Organizaţia Mondială a Tineretului Ortodox, este serbată în Galata din anul 2008, în fiecare an fiind alese teme de interes pentru tineri.