„Ziua porților deschise” la Unitatea Militară 01405 Muncelu de Sus

28 Octombrie 2019 18:23 Arhiepiscopia Iaşilor

Unitatea Militară 01405 Muncelu de Sus a organizat joi, 24 octombrie 2019, „Ziua porților deschise”. Această zi este prima dintr-o serie de sărbători în cadrul unității militare, întrucât pe 25 octombrie s-a celebrat Ziua Armatei Române, iar pe 26 octombrie, militarii și-au cinstit ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir.

La eveniment au participat cadre militare, alături de comandantul Viorel Petrariu, elevi ai Școlii Gimnaziale Muncelu de Sus însoțiți de directoare Sorinela Brumă, primarul comunei Mogoșești Siret, Damian Butnaru. Evenimentul a fost marcat și de un scurt moment religios săvârșit de un sobor de preoți format din pr. Ioan Gigi Daniel, secretarul Protopopiatului Pașcani, pr. Bălăceanu Nicolae de la Parohia Mogoșești, pr. Croitoru Mihai de la Parohia Muncelul de Sus și pr. Nicolae Crăciun din Hârlău.

În capela unității militare a fost săvârșit Acatistul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, după care s-au înălțat rugăciuni de pomenire a eroilor și a fost săvârșită o slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra personalului unității militare.

Personalul militar le-a prezentat celor de față o parte din tehnica militară din dotare și au oferit explicații despre aparatura folosită. La final s-au rostit rugăciuni de binecuvântare iar cei prezenți au participat la o agapă

După căderea regimului comunist, între Biserică și Armată s-au consolidat legăturile de împreună-slujire a lui Dumnezeu și a poporului român. Așa se face că în anul 1999, în timpul comandantului Stelian Ceobanu, au fost sfințite clădirile și s-a început amenajarea unei capele cu sprijinul personalului unității precum și cu donații din exterior. La data de 09 noiembrie 2014, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a sfințit capela unității, primind hramurile „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” și „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”. (Pr. Bălăceanu Nicolae)

Ultimele din categorie