Ziua Universală a Iei românești, sărbătorită în Parohia „Sfinții Mucenici Mercurie și Ecaterina” din Rădășeni

Duminică, 24 iunie, când Biserica noastră a sărbătorit Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou la Suceava, credincioșii din Parohia „Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina” din Rădășeni, Protopopiatul Fălticeni, îndrumați de preoții slujitori, au participat la Sfânta Liturghie în biserica voievodală a domnitorului Ștefan Tomșa îmbrăcați în straie populare.

La îndemnul preoților, cu mic, cu mare, fiecare credincios a scos din lăzile de zestre minunatele creații populare moștenite de la strămoșii lor,  marcând astfel  Ziua Universală a Iei, eveniment ce face parte din activitățile pe care Parohia Rădășeni, împreună cu Școala Gimnazială „Ion Lovinescu” din localitate le organizează cu ocazia Anului Omagial al Unității de Credință și Neam în Patriarhia Română.  Toți cei prezenți la biserică au trăit cu multă emoție aceste momente, aducându-și aminte cum odinioară se îmbrăcau și trăiau strămoșii lor.

După oficierea Sfintei Liturghii, părintele Constantin Rotar a ținut un scurt cuvânt legat de importanța purtării portului nostru popular: „Valorile și respectul pentru credință și neam rămân nealterate, de aceea se cuvine să purtăm cu mândrie aceste costume, pentru  că ne reprezintă. Dorim pe această cale, în această zi, să ne gândim la rădăcinile și importanța veșmântului tradițional românesc pentru păstrarea demnității și identității de neam și țară. În această zi ne identificăm fiecare dintre noi cu strămoșii noștri, cu credința noastră strămoșească, cu datinile și obiceiurile noastre, trezind astfel la realitate consțiința noastră, aici, în străvechea biserica aflată sub ocrotirea Sfinților Mucenici Mercurie și Ecaterina”.

După cuvântul părintelui Constantin, elevii de la Școala Gimnazială „Ion Lovinescu”, împreună cu învățătoarea Cornelia Grumăzescu și corul parohiei, au intonat cântece patriotice și populare specifice aceastei zile. La plecare fiecare credincios a primit din partea parohiei câte un buchețel de sânziene. (Pr. Georgian Rotar)

Ultimele din categorie