100 de preoţi, însoţiţi de preotese şi de copii, în conferinţă la Durău

Arhiepiscopia Iaşilor

100 de preoţi, însoţiţi de preotese şi de copii, în conferinţă la Durău

100 de preoţi din Protopopiatele Iaşi 1, Iaşi 3 şi Darabani, însoţiţi de soţiile şi de copiii lor, s-au reunit, în perioada 1-3 septembrie 2013, în prima conferinţă preoţească semestrială de toamnă, desfăşurată sub titlul: „Preotul şi preoteasa - părinţi în familie şi în parohie“. Întâlnirea a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi l-a avut ca invitat special pe pr. prof. univ. dr. Constantin Coman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti.

Centrul cultural-pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul“ din Durău a găzduit zilele trecute conferinţa pastoral-misionară pentru preoţii şi preotesele din Protopopiatele Iaşi 1, Iaşi 3 şi Darabani ale Arhiepiscopiei Iaşilor. Înalt Preasfinţitul Mitropolit Teofan a prezidat întâlnirea, iar conferenţiarul special al manifestării a fost pr. prof. univ. dr. Constantin Coman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti.

Pentru preoţii participanţi, conferinţa a avut cinci sesiuni de lucrări: „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena - prezenţă a familiei creştine în misiunea Bisericii“, „Preotul şi preoteasa - părinţi în familie şi în parohie“, „Preotul şi preoteasa, ca slujitori ai Bisericii“, „Preotul şi preoteasa, ca părinţi ai propriilor copii“, „Preotul şi preoteasa ca soţ şi soţie“. Pentru doamnele preotese, programul a fost puţin diferit, sesiuniunea I fiind: „Bucuria de a fi împreună“ - sesiune de cunoaştere a participantelor, iar sesiunea a IV-a având titlul: „Cum percep copiii iubirea părintească - ce oferim şi ce primim?“.

De-a lungul celor trei zile, preoţii participanţi au fost însoţiţi de pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, de pr. Toma Gradinaciuc, protoiereul Protopopiatului Iaşi 3, şi de pr. Mihail Roşu, protoiereul Protopopiatului Iaşi 3. Dintre cei 100 de preoţi participanţi au făcut parte şi pr. Constantin Sturzu, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi pr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi.

După ce duminică după-amiază a avut loc sosirea, înscrierea şi cazarea participanţilor, precum şi vizionarea unor filme tematice şi rugăciunea de seară, săvârşită în comun, ziua de luni a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti, în biserica Mănăstirii Durău, după care IPS Mitropolit Teofan a ţinut cuvântul de deschidere în Sala mare a Centrului cultural-pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul“. A urmat apoi prezentarea referatului „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena - prezenţă a familiei creştine în misiunea Bisericii“, susţinută de pr. Ştefan Apătăchioae, de la parohia „Sfinţii Arhangheli“, Başeu-Havarna, Protopopiatul Darabani.

„Imperativul absolut al epocii pentru Biserică este recuperarea caracterului personal al conştiinţei de sine“

După desfăşurarea primelor sesiuni de lucru, în după-amiaza zilei a urmat conferinţa susţinută de pr. Constantin Coman, în care acesta a vorbit despre dificultăţile întâmpinate de preoţi şi de familiile acestora, atât în viaţa de cuplu, cât şi în viaţa parohiei, propunând şi eventuale soluţii: „Imperativul absolut dominant al epocii pentru Biserică este recuperarea caracterului personal al conştiinţei de sine şi al raportării personale la celălalt, la Dumnezeu, la soţ, la soţie şi la copii. Dacă noi ratăm acest lucru, într-un moment de foarte mare depersonalizare a lumii, în care valorile sunt teoretice şi devin convenţii, pierdem un lucru fundamental. Prin realizarea conştiinţei de sine, omul devine foarte participativ, inclusiv la ceea ce a trecut. Această participare la ceea ce a trecut irecuperabil se cheamă, în limbajul nostru teologic şi paterical, pocăinţă. Pocăinţa este calea prin care noi ne putem recupera o viaţă irosită sau pierdută din diverse motive, ca ignoranţă, superficialitate, lipsă de angajament. Chiar şi în ultima clipă a existenţei noastre, ne putem recupera darul fantastic al vieţii“.

Conferinţa a continuat ziua următoare cu celelalte sesiuni de lucru, dar şi cu alte activităţi: vizionarea de filme, participarea la ateliere tematice, rugăciuni în comun, discuţii la lumina focului de tabără, încheindu-se cu concluziile în plen şi cu vizionarea unor fotografii efectuate de-a lungul manifestării.

Impresii de la organizatori, moderatori şi participanţi

Pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor: „Această conferinţă a avut o densitate şi o profunzime date în special de prezentarea părintelui profesor Constantin Coman, care a atins unele subiecte extrem de importante, aş putea spune vitale pentru viaţa duhovnicească a preotului şi a preotesei. De asemenea, dezbaterile în grup care au urmat acestei prezentări au fost importante, filmuleţele prezentate, cât şi celelalte activităţi. Mai presus însă de toate acestea, Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, în sobor de preoţi şi diaconi, cât şi rugăciunile în comun au avut un impact puternic asupra participanţilor. În ceea ce-i priveşte pe copii, aceştia s-au putut bucura de vremea frumoasă, de aerul minunat de aici, legând prietenii“.

Smaranda Buju, preoteasă în Scoposeni, comuna Gorban - moderatoare: „La această conferinţă, împreună cu doamnele preotese, am organizat trei tipuri de activităţi: o primă activitate a fost o sesiune de intercunoaştere, a doua a avut ca temă familia, respectiv relaţia preot-preoteasă şi rolul lor ca tată şi mamă în propria familie, dar şi în familia lărgită, în parohie, audiindu-se aici şi interviuri cu mărturisirea unor copii despre iubirea părinţilor în propria lor familie, iar a treia sesiune a fost una mixtă, cu preoţi şi preotese, pe grupe de 20 de persoane, dezbătându-se 10 teme legate de educaţia copiilor în familia de preot. Consider că, de la an la an, la aceste conferinţe lucrurile sunt mai bine organizate, nu numai sub aspect formal, ci şi sub aspectul conţinutului ales, abordându-se teme mai mulate pe nevoile doamnelor preotese, care pot să plece de aici nu numai cu sfaturi, ci şi cu nişte ponturi funcţionale care pot fi aplicate în viaţa de familie şi, în mod special, în educaţia copiilor. De asemenea, participantele sunt încântate de atmosferă şi de acţiune şi chiar doresc ca, pe viitor, să se lărgească timpul de dezbatere a acestor teme. Fiind împreună aici, la Durău, comunicând, deschizându-ne foarte mult unele faţă de celelalte şi împărtăşindu-ne problemele care sunt şi comune uneori, putem să devenim o veritabilă comunitate. În acest sens, am construit deja un site în care putem să primim propuneri, pe care să încercam să le punem în aplicare şi să închegăm mult mai bine relaţiile dintre noi şi famiile noastre“.

Pr. Dan Turcu, parohia Hîndreşti, com. Oţeleni: „Această conferinţă a fost una foarte bine organizată, observându-se experienţa anilor trecuţi. Fiecare dintre moderatori şi organizatori a ştiut foarte bine ce are de făcut, iar preoţii participanţi au făcut la fel. Cred că genul acesta de conferinţă este unică în ţară şi absolut necesară. Este extraordinar faptul că ne putem întâlni împreună cu famiile noastre, cu foştii colegi, cu prietenii, într-o atmosferă a cărei frumuseţe este greu de exprimat în cuvinte, în care rugăciunea şi viaţa în comuniune alături de ceilalţi sunt prioritare. Dacă cercul pastoral este famila cea mică a preoţilor, această conferinţă reprezintă familia cea mare a preoţilor din Arhiepiscopia noastră“.

D-na Isachi Valerica, preoteasă în parohia Ciurea - participantă: „Sunt deja la a treia conferinţă de acest gen şi pot spune că este foarte bine că la aceste întâlniri vin preoţii însoţiţi de preotese, dar mai ales de copii. Plec de aici cu plăcerea de a fi fost împreună cu ceilalţi, de a ne fi rugat împreună, de a fi schimbat idei şi păreri. La final, ţin să felicit organizatorii pentru ideea foarte bună de a avea grijă separat de copii şi de a le propune activităţi specifice vârstei lor“.

Citește despre: