1.000 de persoane prezente la tradiţionalul concert de colinde al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei
La Centrul de Conferinţe „Providenţa“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, s-a derulat duminică seară, 15 decembrie, concertul de colinde, eveniment care a devenit o tradiţie în preajma sărbătorii Crăciunului şi care s-a desfăşurat în acest an sub genericul „Bucuria Naşterii Domnului“. Cei aproximativ 1.000 de spectatori prezenţi au putut asculta colinde tradiţionale româneşti interpretate de opt coruri din Iaşi.
Şi în acest an, Sala „Stephanus Magnus“ a Centrului „Providenţa“ s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru ieşenii care au participat la tradiţionalul concert de colinde al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. La spectacolul-eveniment de duminică, prezentat de pr. Bogdan Ţifrea, redactor-şef al Radioului TRINITAS, redacţia Iaşi, şi derulat cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au luat parte credincioşi de toate vârstele care au apreciat prestaţia corurilor participante prin ropote de aplauze.
Bucuria Naşterii Domnului a fost vestită anul acesta la concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei de opt coruri: Corul „Altarul“ al Catedralei mitropolitane din Iaşi, corul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ - Bărboi, corul Bisericii cu hramurile „Sf. Nectarie“, „Sf. Prooroc Ilie“ şi „Naşterea Maicii Domnului“ din Iaşi, corul Bisericii „Sf. Parascheva“ - Prapa Doamna din Iaşi, corul Bisericii „Pogorârea Sf. Duh“ - Curelari ce a fost format din două grupuri corale: corul permanent format din 30 de tineri, membri ai „Oastei Domnului“, şi corul persoanelor fără adăpost, ce se înfiinţează ad-hoc în preajma sărbătorilor de iarnă, corul Bisericii „Sf. Ştefan cel Mare“ din Iaşi, Corul „Nicolaus“ al parohiei „Sf. Nicolae“ - Socola şi corul de copii al Şcolii „Varlaam Mitropolitul“.
Anul acesta au fost invitate coruri ale bisericilor din Iaşi în semn de apreciere pentru activitatea pe care o desfăşoară în parohie, după cum ne-a declarat arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor: „Am invitat coruri ale bisericilor parohiale pe de o parte, ca o formă de respect pentru activitatea pe care aceste coruri, duminică de duminică şi sărbătoare de sărbătoare, o desfăşoară în parohiile unde s-au format şi unde activează, iar pe de altă parte, pentru parohiile însele, pentru preoţii care ostenesc în ele, pentru slujitori şi toţi membrii comitetelor responsabile, pentru consiliile parohiale etc. care se împlică în activităţile Bisericii, susţinându-le. A avea astăzi coruri parohiale de o asemenea anvergură ca cele participante la acest concert reprezintă o lucrare misionară foarte mare şi foarte costisitoare. Nu neg faptul că a existat şi o presiune, una binecuvântată, din partea unor cunoscuţi şi a unor prieteni, dar şi din partea unor membri de coruri parohiale care tot timpul veneau şi ne spuneau că activează în cadrul unor coruri deosebite şi că ar fi frumos să cânte măcar o dată la concertul anual de colinde al Mitropoliei“.
„Nu doresc nimic altceva decât să ne dea Domnul tuturor să avem inimi dezgheţate de tot păcatul“
La finalul concertului, IPS Mitropolit Teofan a mulţumit tuturor celor care au contribuit la buna organizare a concertului şi a subliniat importanţa unor astfel de evenimente: „Cred că sunt în asentimentul dumneavoastră să mulţumim tuturor celor care au fost pe scenă îmbrăcaţi în haine de colind, cu inimi pline de căldură, precum şi preoţilor şi colaboratorilor de la Centrul eparhial, pentru că ne-au oferit această clipă de vecernie şi de ajunul Naşterii Domnului. Mă bucur că aţi fost prezenţi în număr atât de mare, primind, ca odinioară bătrânii noştri pe prispa casei, colindătorii. Cred cu certitudine că inimile tuturor celor prezenţi la acest concert, cel puţin în câteva momente, au început să se dezgheţe. Nu doresc nimic altceva decât să ne dea Domnul tuturor să avem inimi dezgheţate de tot păcatul, inimi de carne, de Cer, de har, de colind şi de români creştini. Să luptaţi în rugăciune şi în tot ceea ce împliniţi clipă de clipă în familia dumneavoastră, la locul de muncă şi în societate ca inimile, sufletele şi cugetele voastre să nu fie îngheţate de gerul păcatului şi al indiferenţei“.
La final, toţi colindătorii au primit cadouri din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan. Concertul de Crăciun s-a încheiat cu tradiţionalul colind „O, ce veste minunată!“ interpretat de membrii tuturor celor opt coruri, împreună cu toţi cei prezenţi.
La concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a fost prezent un stand cu obiecte bisericeşti al studenţilor teologi de la Colegiul „Sfântul Nicolae“ care doresc să strângă fonduri pentru mai multe activităţi caritabile, culturale, educaţionale şi de promovare a valorilor creştine şi româneşti în rândul a 80 de copii din parohiile Stânca şi Pocreaca din judeţul Iaşi, precum şi standuri aparţinând Pro Vita Iaşi sau studenţilor teologi de la secţia Asistenţă socială a Facultăţii de Teologie din Iaşi.
Ce au declarat persoanele prezente la concert
Paul, 12 ani: „Deşi a durat destul de mult concertul, nu m-am plictisit deloc. Mi-au plăcut corurile de copii, precum şi cele care au cântat pe voci“.
Gheorghe Chira: „A fost foarte emoţionant să particip la un astfel de concert, cu participanţi deosebit de valoroşi. Recunosc că mi-au dat lacrimile când a cântat corul copiilor şi al persoanelor fără adăpost, văzând dragostea lor şi auzind mesajul pe care au încercat să ni-l transmită“.
Elena Popescu: „Foarte frumos, n-am cuvinte. Simt o linişte sufletească aparte, pe care o voi duce în sânul familiei, acasă“.