11 ani de la prima apariţie a publicaţiei „Credinţa şi fapta“

Știri

11 ani de la prima apariţie a publicaţiei „Credinţa şi fapta“

Luna aceasta, publicaţia „Credinţa şi fapta“ împlineşte 11 ani de la primul număr. Apariţiile cu o periodicitate săptămânală neîntreruptă în toţi aceşti ani califică foaia duminicală a parohiei "Toma Cozma" din Iaşi drept o publicaţie statornică în peisajul media bisericesc, una dintre puţinele cu o astfel de constanţă chiar şi din mass-media laică românească. Arhiva publicaţiei poate fi consultată la biblioteca parohială, sau accesată online la adresa www.parohiatomacozma.ro.

De unsprezece ani, la Iaşi, în parohia Toma Cozma, se tipăreşte sătămânal o foaie pe textura căreia se imprimă viaţa unei comunităţi. O foaie pe a cărei linie de apă se zăresc icoane în jurul cărora slujesc cuvintele părintelui paroh Mihai Mărgineanu, cel care se îngrijeşte de apariţia ei, cu timp şi fără timp, cu o perseverenţă soră cu trăirea liturgică.

La început a fost doar o iniţiativă. Apoi, existenţa acestei publicaţii în viaţa comunităţii a devenit vitală din momentul în care toată seva parohiei a început să se regăsească în rândurile publicaţiei, printr-o implicare directă sau indirectă a fiecărui membru al parohiei. Pentru ca un pom să crească e nevoie de viaţă, e nevoie de pământ roditor, e nevoie de apă şi de vânt. La fel, pentru ca o foaie să crească, precum "Credinţa şi fapta", a fost nevoie de o iniţiativă, apoi de cugete care să o hrănească, de multă sudoare care să o înfăptuiască şi de un aer prielnic în care să crească. Să ajungă până într-acolo încât să devină la rându-i pământ bun, roditor şi ecologic, pentru ca seminţele comunităţii să rodească cu folos şi demnitate în credinţa ortodoxă strămoşească mărturisită constant de această foaie. Continuitatea neîntreruptă a apariţiilor timp de unsprezece ani este dovada că printr-o convingere statornică se poate crea o punte trainică peste prăpastia care se iveşte de multe ori între credinţă şi faptă, iar când aceste două virtuţi se împletesc generează un rezultat remarcabil.

Într-o comunitate cu oameni credincioşi, vocea Bisericii este aşteptată şi apreciată, şi de aceea mijloacele de comunicare proprii, precum foaia săptămânală "Credinţa şi fapta", împlinesc o misiune firească şi pot aduce o contribuţie importantă în arhitectura morală a societăţii româneşti. Cum în lumea modernă mass-media a devenit un fel de centru gravitaţional în raport cu care se aşază toate celelalte domenii ale societăţii, presa creştină trebuie să fie o voce prezentă, constant, pentru ca "spiritul timpului" să nu conducă la o secularizare a maselor, la o înstrăinare de adevăratele bunuri naţionale moral-religioase, iar valorile Evangheliei să poată fi promovate în societate prin mijloacele contemporane.

De aceea, regăsim în fiecare ediţie a foii duminicale "Credinţa şi fapta", încă de pe prima pagină a publicaţiei, Evanghelia duminicii, care este lumină în viaţa oricărui creştin. Tâlcuirile fragmentelor scripturistice aparţin părintelui paroh, nelipsind din paginile publicaţiei nici scrierile Sfinţilor Părinţi sau ale marilor duhovnici ai Ortodoxiei. Vorbirea cu Dumnezeu nu trebuie să lipsească din viaţa credinciosului, astfel că fragmente ale rugăciunilor din programul liturgic săptămânal înfloresc în paginile revistei. Cronica parohială aduce la cunoştinţa enoriaşilor evenimentele care s-au petrecut sau urmează a se desfăşura în parohia Toma Cozma. Pe lângă sănătatea sufletească, editorii tratează în paginile publicaţiei şi numeroase teme referitoare la sănătatea trupească, tratamente, sfaturi medicale şamd. Poveştile cu tâlc, îndemnurile la o viaţă creştină autentică, sfaturile pentru părinţi denotă diversitatea temelor abordate în paginile revistei, întărind ideea că foaia duminicală "Credinţa şi fapta" este o revistă pentru toţi.

La mulţi ani!