15 ani de la hirotonirea ca arhiereu a IPS Arhiepiscop Ioachim

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

15 ani de la hirotonirea ca arhiereu a IPS Arhiepiscop Ioachim

Preoţi, credincioşi, reprezentanţi ai autorităţilor centrale, judeţene şi locale din Roman şi Bacău au fost prezenţi astăzi, 1 mai a.c., la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, cu prilejul serbării a 15 ani de la hirotonia întru arhiereu a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.

La ceas aniversar, la început de mai, în zi de prăznuire a Proorocului Ieremia, în Catedrala Arhiepiscopală Sf. Cuv. Parascheva” din Roman au luat parte la comuniunea liturgică, alături de Înaltpreasfinția Sa, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, preoții consilieri și inspectori ai Centrului eparhial de la Roman, părinții protopopi, împreună cu preoți și membri ai Adunării Eparhiale. Florile recunoștinței oferite cu acest prilej s-au adăugat rugăciunilor de mulțumire rostite după Dumnezeiasca Liturghie de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, după care, a fost citit mesajul de felicitare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, împreună cu cele ale celorlalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

„Înaltpreasfinţia Sa a realizat, în cei 14 ani şi mai bine de slujire în demnitatea de arhiereu-vicar şi alte câteva luni în cea de arhipăstor, lucruri mari, cu mijloace mici, în condiţii foarte grele, având în vedere prerogativele statutare limitate ale unui episcop-vicar. Însă, fără a lăsa impresia cum că Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului ar fi început acum 15 ani, contestându-i astfel istoria, nu cred că în istoria acesteia a fost vreo altă perioadă cu realizări atât de semnificative ca în cei 15 ani de slujire arhierească a Înaltpreasfinţiei Sale”, a menționat PS Calinic Botoșăneanul în cuvântul rostit cu acest prilej.

La rândul său, după ce a primit în dar o icoană a Sfintei Cuvioase Parascheva din partea preoților slujitori de la Catedrala Arhiepiscopală, precum și multe flori din partea celor care îl apreciază pentru activitatea derulată, Înaltpreasfințitul Ioachim a mulțumit celor care i-au fost și îi sunt alături în lucrarea încredințată de Dumnezeu în această eparhie. „Îi mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și celorlalți ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii noastre pentru frumoasele  mesaje trimise cu acest prilej. Sunt multe de spus, multe de împlinit de acum înainte, iar ceea ce contează este dacă Dumnezeu se va recunoaște în activitatea noastră. Și acum, după 15 ani, simțim că mitra primită atunci este asemeni unei coroane de spini care presupune osteneli și multe neodihne în Biserica Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Mulțumim Bunului Dumnezeu în această zi și tuturor celor care au venit să ne înconjoare cu dragoste”, a spus chiriarhul locului.

Cu 15 ani în urmă, pe 1 mai 2000, în zorii mileniului al III-lea, arhimandritul Ioachim Giosanu avea să fie hirotonit în treapta de arhiereu vicar, cu titulatura de Ioachim Băcăuanul, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei și un sobor de ierarhi format din: IPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, IPS Mitropolit Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, PS Episcop Ioachim Mareş al Episcopiei Huşilor († 2009) și PS Episcop Corneliu al Hușilor.

Monah de vocaţie, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, odată cu întoarcerea sa din Franţa în oaza de spiritualitate de la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, şi-a continuat programul liturgic specific mănăstirilor nemţene în care şi-a început ucenicia: Sihăstria şi Bistriţa. A înfiinţat Corala „Paraschevi” a Catedralei din Roman şi a dat binecuvântarea pentru organizarea unor corale a preoţilor din protopopiate: corala „Episcop Melchisedec” a Protopopiatului Bacău, corala „Ierotheos” a Protopopiatului Oneşti; corala „Theotokos” a Protopopiatului Moineşti, corala „Roman Melodul” a Protopopiatului Buhuși ş.a.

Aceeaşi vocaţie de monah îl determină să fie blând şi nepărtinitor cu toţi cei care vin să-i ceară un sfat – monahi, preoţi sau credincioşi – pentru fiecare având pregătit un gând, o povaţă, toate ancorate în învăţătura Sfintei Scripturi, a Sfinţilor Părinţi şi a experienţei trăite personal alături de cuvioşi părinţi precum Părintele Paisie Olaru sau Părintele Cleopa Ilie, stareţul Ciprian Zaharia sau Patriarhul Teoctist.

Citește despre: