20 de copii din Leţcani au zugrăvit chipurile sfinţilor

Arhiepiscopia Iaşilor

20 de copii din Leţcani au zugrăvit chipurile sfinţilor

Parohia Leţcani II, Protopopiatul Iaşi 3, a organizat joi, 16 august, vernisajul expoziţiei de icoane „Suflet în culori“. Cei 20 de copii care au zugrăvit chipurile sfinţilor timp de două săptămâni au pregătit, cu acest prilej, un program artistic. Lucrările au fost expuse în Paraclisul „Sfântul Ilie Tesviteanul“.

Paraclisul parohiei Leţcani II, Protopopiatul Iaşi 3, a găzduit, în urmă cu două zile, vernisajul expoziţei „Suflet în culori“. Programul manifestării a început cu o slujbă de mulţumire oficiată de pr. Mihail Roşu, protopop al Protopopiatului Iaşi 3, alături de un sobor de preoţi, în prezenţa copiilor care au realizat icoanele pe sticlă şi a părinţilor sau bunicilor acestora. La finalul slujbei, pr. protopop Mihail Roşu a apreciat lucrările micilor iconari din Leţcani şi a adresat un cuvânt referitor la importanţa icoanei în viaţa credincioşilor. „Biserica are ca principal scop activitatea de sfinţire a naturii înconjurătoare şi în special a omului. În biserică se află Duhul Sfânt care îl transformă pe om dintr-un om trupesc într-un om duhovnicesc, după cum spune Sfântul Apostol Pavel. Omul are cinci simţuri care trebuie transformate din activitatea pământească, plină de patimi, într-o activitate sfinţitoare în cadrul Bisericii. Cercul de pictură din această parohie a urmărit sfinţirea simţului văzului. Copiii, uitându-se la icoană, se sfinţesc prin puterea harului Duhului Sfânt ce există în acea icoană. Prin această putere, ei devin treptat, în cursul vieţii pământeşti, cetăţeni ai împărăţiei cerurilor. Icoana nu este idol. Idolul reprezintă ceva pământesc, trecător. Religiile păgâne făceau statuete şi se închinau la ele. Mintea celor care se închinau la aceste statuete rămânea pe pământ. Acei idoli în determina pe oameni să aibă o activitate mai mult pământească, trezind în ei păcate. Icoana nu este simbol. Simbolul este doar o cale către adevăr. Icoana este în realitate o imagine vizibil redată prin zugrăvire a unui personaj sfânt care a existat în această lume şi care este viu. În icoana Mântuitorului Iisus Hristos noi împrumutăm numele, forma şi aspectul. Nu putem împrumuta natura prototipului. Acesta este raportul de deosebire, iar cel de asemănare este aspectul, numele şi starea sfântului de existenţă vie în lume“, a subliniat pr. protopop Mihail Roşu, care a făcut referire în continuare la temeiurile biblice în ceea ce priveşte icoana.

„Icoana ne înfăţişează Biserica triumfătoare“

„Zugrăvirea icoanei se întemeiază pe întruparea Mântuitorului Hristos. Sfântul Apostol Ioan spune în Întâia Epistolă sobornicească: «Ce era de la început, ce am auzit, ce am văzut cu ochii noştri, ce am privit şi mâinile noastre au pipăit despre Cuvântul vieţii». Icoana este un temei a aceea ce a existat. În cartea Ieşirea din Vechiul Testament, în capitolele 25, 26 şi 36, se poate vedea că Dumnezeu a poruncit lui Moise să ţese heruvimi pe perdeaua ce despărţea sfânta de sfânta sfintelor din cortul cel sfânt. De asemenea, Dumnezeu i-a spus lui Moise să pună doi heruvimi cu aripi pe chivotul legii pentru a-l acoperi. Acest lucru nu este idolatrie, ci imaginea a ceea ce se petrece în ceruri. Dacă ne uităm la viaţa Mântuitorului Hristos, vom vedea că el a intrat în acest templu, unde s-a închinat, neanulând preceptele Vechiului Testament, poruncite de Dumnezeu lui Moise. Închinarea la sfintele icoane merge direct la sfântul rugrăvit. Închinându-ne la icoană, noi mărturisim că Hristos a luat trup cu adevărat. După ce icoana este terminată, se oficiază o slujbă de sfinţire a acesteia. Prin intermediul acestei slujbe, harul Duhului Sfânt va curge din acea icoană către cel care se roagă. Sfinţii, Mântuitorul Hristos sau îngerii sunt vii. Practic, icoana ne înfăţişează Biserica triumfătoare, oamenii care au luptat cu patimile şi şi-au transfigurat trupul, câştigând împărăţia cerurilor“, a explicat pr. protopop Mihail Roşu, care a transmis apoi binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

„Am avut un sentiment deosebit atunci când am pictat“

A urmat un program artistic de cântări, rugăciuni şi poezii religioase susţinut de copiii implicaţi în activităţile cercului de pictură. În continuare, pr. Gabriel Merişescu, ostenitor în cadrul Protopopiatului Iaşi 3 şi parohul de la Dumitreştii Gălăţii, a apreciat munca micilor iconari de la Leţcani, remarcând că cea mai mare investiţie pe care o poate face un părinte este să-şi educe copiii. Părintele paroh Iliuţă Bortaş a mulţumit tuturor invitaţilor pentru prezenţă.

Cercul de pictură al copiilor din parohia Leţcani II a fost înfiinţat la începutul acestei luni. Timp de două săptămâni, copiii au pictat pe sticlă chipul Mântuitorului, al Maicii Domnului şi al sfinţilor. „Am avut un sentiment deosebit atunci când am pictat. De la începutul lunii am pictat chipul Maicii Domnului, întrucât ne-am aflat în Postul Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu“, a spus Denisa Cojocaru.

„În fiecare zi a cercului de pictură am asistat la slujba Sfintei Liturghii şi la Paraclisul Maicii Domnului. Eu am pictat chipul Maicii Domnului şi al Mântuitorului Hristos“, a declarat Paula Maria Bortaş.

Cercul de pictură a fost coordonat de preoteasa Loredana Bortaş, care ne-a explicat că prin intermediul acestei activităţi s-a dorit atragerea copiilor la biserică, pentru a-L cunoaşte mai bine pe Dumnezeu. „Pe lângă faptul că au pictat, copiii au învăţat să cânte. Am observat că prin glasurile lor curate ei înfrumuseţează Sfânta Liturghie. Copiii au pictat icoane frumoase în cele două săptămâni. Le mulţumim pentru că au fost receptivi şi pentru că m-au ascultat“, a spus Loredana Bortaş.