20 de evenimente în cadrul Zilelor Colegiului „Sfântul Nicolae“

Educaţie

20 de evenimente în cadrul Zilelor Colegiului „Sfântul Nicolae“

În aceste zile, la Colegiul „Sfântul Nicolae“ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi are loc proiectul „Zilele colegiului“, ce cuprinde nu mai puţin de 20 de evenimente dedicate atât membrilor colegiului, cât şi publicului larg - studenţi, elevi, profesori, prieteni şi familie.

Zilele Colegiului „Sfântul Nicolae“ au debutat în acest an pe data de 29 noiembrie, cu o activitate misionar-catehetică în Parohia Stânca-Roznovanu. Însoţiţi de părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, tinerii teologi ieşeni au oficiat slujba Paraclisului Sfântului Andrei, urmată de o cateheză şi de un moment generos de joacă cu copii în curtea bisericii. Totul a culminat cu o masă caldă oferită celor prezenţi. În continuarea programului din Parohia Stânca, s-a organizat un atelier de desen şi creaţie. Pe data de 30 noiembrie, tot la Parohia Stânca a avut loc activitatea misionar-caritativă „Sfântul Nicolae“, în cadrul căreia au fost distribuite alimente şi produse de îngrijire personală pentru o familie care risca „convertirea“ la o denominaţiune religioasă neo-protestantă din motive financiare. Tot pe 30 noiembrie, a avut loc un pelerinaj la mănăstirile nemţene.

De Ziua Naţională a României, membrii Colegiului „Sfântul Nicolae“ au organizat acţiunea „De 1 decembrie, zâmbeşte!“ şi au dezbătut în sala de training dacă tineretul contemporan este influenţat mai mult de ateism decât de creştinism. A urmat îmbodobirea bradului şi o seară de informare creştină în comuna Călăraşi, organizată de Comisia misionară împreună cu Pro Vita Iaşi. Tot pe 1 decembrie, în holul recepţiei colegiului a avut loc vernisajul expoziţiei „Fereastră către sufletul tău“, precum şi un proiect organizat împreună cu Pro-Vita în Parohia Pleşani. Ziua s-a încheiat cu vizionarea filmului „Poveste de iarnă, în Juventus“.

În ziua de 2 decembrie a avut loc trainingul „Jocuri pentru lucrul cu tinerii,“ susţinut de Maria Kozhinova pentru cei care doresc să devină în viitor ong-işti, traineri, formatori sau profesori. Ziua s-a încheiat cu un recital muzical. Pe 3 decembrie a avut loc un cenaclu literar, o primă întâlnire a celor pasionaţi de literatură şi a celor care scriu poezie şi proză, precum şi Campionatul de Fotbal al Facultăţii de Teologie din Iaşi, urmate de o seară de jocuri.

„Seară la colegiu“

Astăzi, 4 decembrie, de la ora 18:00, va avea loc evenimentul „Seară la colegiu“ în Sala Juventus, printre invitaţi numărându-se Corul „Mira“ al Bisericii „Sfântul Nicolae“ Domnesc din Iaşi, interpretul de muzică folk Leonard Luţia, violoncelistul Alexandru Mocanu, Grupul „Aleph“, care va interpreta o piesă de teatru, precum şi membrii Colegiului „Sfântul Nicolae“ şi studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“, care vor juca tot o piesă de teatru. Pe data de 5 decembrie, membrii colegiului sunt aşteptaţi să participe de la ora 17:00 la slujba Vecerniei la Biserica „Sf. Sava“ din Iaşi, Sfânta Liturghie dedicată hramului având loc tot la acest locaş de cult, în ziua de sâmbătă, 6 decembrie.

Pe data de 8 decembrie, tinerii teologi ieşeni, împreună cu Revista Phenix şi Clubul IQ, vor înfiinţa o bibliotecă în Pocreaca, cărţile fiind donate în urma unei campanii.

Expoziţia de pictură „Fereastră către sufletul tău“, în holul colegiului

 
Expoziţia de pictură „Fereastră către sufletul tău“, eveniment susţinut în cadrul Zilelor Colegiului „Sf. Nicolae“ şi care a fost vernisat luni, 1 decembrie 2014, a fost coordonată de Robert Constantin Arbore, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi şi tânăr cercetător în cadrul UEFISCDI, în domeniul Artă sacră.
„Pentru mine, prezenţa părintelui consilier Hrisostom Rădăşanu şi a tuturor colegilor la vernisajul expoziţiei a fost un prilej de bucurie, văzut ca o susţinere pentru tot ceea ce realizăm noi, pictorii. De aceea doresc să le mulţumesc în mod special pentru sprijinul şi devotamentul de care au dat dovadă. Expoziţia «Fereastră către sufletul tău» conţine, pe lângă lucrările mele realizate în urma unui proiect de cercetare, anume etapele de lucru ale unor fresce, împreună cu macheta pictată a bisericii Mănastirii Voroneţ, şi alte lucrări cu subiect religios ale unor colegi, o parte dintre ei fiind chiar membri ai Colegiului «Sfântul Nicolae». O altă categorie de lucrări la care am avut bucuria sa fiu coordonator de atelier, în cadrul uneia din activităţile susţinute de Colegiu o reprezintă lucrările realizate de copiii din Parohia Stânca, cu vârste cuprinse între 4-12 ani, care, prin intermediul desenelor cu îngeri, şi-au scos la lumină propria identitate şi ne-au facut să înţelegem că proiecţiile reprezintă de fapt starea sufletului nostru. Titlul expoziţiei, «Fereastră către sufletul tău», are o însemnătate aparte. Icoana, simbol al sfinţeniei, este o fereastră deschisă către Dumnezeu, o punte de legătură dintre două lumi aparent total opuse şi imposibil de apropiat în valori. Pictura icoanelor nu este doar un mijloc de relaxare, ci, mai mult de atât, ea scoate din noi părţile bune, pe care sufletul ne îndeamnă să le aducem la suprafaţă din adâncul nostru şi să le oferim lumii, aşa cum ea ne oferă frumuseţea ei prin intermediul Domnului nostru, Creatorul a toate. Aşadar, toţi iconarii ar trebui să mediteze cu luare aminte la frumoasele cuvinte ale părintelui Sofian Boghiu: «Dacă vrei să pictezi icoane, trebuie să fii tu însuţi o icoană!»“, ne-a declarat Robert Constantin Arbore.
Citește despre: