200 de ani de la tipărirea Evangheliei de la Neamț, marcați printr-un simpozion și o expoziție de fotografie veche
În contextul împlinirii a 200 de ani de la tipărirea Evangheliei de la Neamț (1821 - 2021), la Centrul social-cultural „Sfântul Paisie” al Mănăstirii Neamț se va desfășura pe 12 iulie un simpozion. Manifestarea culturală va fi precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Pe 12 iulie, la Centrul social-cultural „Sfântul Paisie” al Mănăstirii Neamț se va desfășura Simpozionul „Evanghelia de la Neamț (1821 - 2021). Monument al culturii naționale”.
Mai multe detalii despre eveniment ne-a oferit părinte arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț: „Se împlinesc 200 de ani de la momentul care a avut loc la Mănăstirea Neamț în timpul starețului Ilarie și al Mitropolitului Veniamin Costachi, când s-a tipărit pentru prima dată, în anul 1807, «Viața și petrecerea sfinților» și bineînțeles și alte tipărituri, culminând cu această frumoasă bijuterie artistică a Bisericii noastre - «Evanghelia de la Mănăstirea Neamț» - una dintre cele mai mari cărți tipărite pe teritoriul țării noastre. Faptul că anul acesta se împlinesc 200 de ani de la tipărirea acestei evanghelii ne-a făcut să avem inițiativa de a ne aduna la Mănăstirea Neamț cler și credincioși, împreună cu scriitorul Lucian Strochi, pentru a marca acest eveniment. Manifestarea culturală va avea loc la Centrul social-cultural «Sfântul Paisie de la Neamț», după ce în prealabil va fi săvârșită Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Episcop vicar Nichifor Botoșăneanul, împreună cu un sobor de preoți. Bineînțeles, vor fi și alți invitați de semană, printre care academicianul Răzvan Theodorescu și alte mari personalități ale culturii românești, cât și clerici, care vor lua cuvântul la acest eveniment dedicat cărții și tipăriturii vechi de la Mănăstirea Neamț”.
Participanții la simpozion vor avea ocazia să admire și o expoziție de fotografie veche din arhiva mănăstirii.
Aniversarea tipăririi Evangheliei de la Neamț nu este nouă. De exemplu, în 1971, la împlinirea a 150 de ani, prof. I. E. Naghiu sublinia importanța evenimentului în Revista „Mitropolia Moldovei și Sucevei.
Cea dintâi Evanghelie ilustrată românească
În 1821, de sub teascurile Mănăstirii Neamț a ieșit cea dintâi Evanghelie ilustrată românească. Tipăritura aceasta epocală este îmbrăcată într-o superbă ferecătură din argint aurit. Pe prima copertă se află patru icoane reprezentându-i pe Sfinții Apostoli, iar în mijloc o icoană reprezentând Învierea, toate fiind împodobite cu pietre prețioase. Exemplarul deosebit a fost creat în timpul starețului Ilarie. Pe lângă coperta impunătoare, Evanghelia de la Neamț cuprinde chenare mari cu chipuri de sfinți pe toate filele, lucrate de către monahul Ghervasie și Simeon Ierei. De format în folio cu un volum de 700 pagini, textul este încadrat în chenare ornamentate cu elemente florale, de 5 cm grosime, iar printre flori, așezați simetric cei 12 Apostoli. Pe verso foii de titlu, gravura „Înălțarea Domnului” este semnată cu anul 1817. Începutul fiecărei Evanghelii este precedată de imaginea evanghelistului autor. Inițialele sunt în culoare roșie, mari și împodobite.
Evanghelia tipărită la Mănăstirea Neamţ în 1821 se găsește astăzi în colecția de artă veche bisericească a Mănăstirii Neamț, fiind expusă în muzeul așezării monahale.