3 ierarhi şi 3.000 de credincioşi la hramul Mănăstirii Vorona

Arhiepiscopia Iaşilor

3 ierarhi şi 3.000 de credincioşi la hramul Mănăstirii Vorona

Mărturie vie a evlaviei monahale româneşti, Mănăstirea Vorona din judeţul Botoşani şi-a sărbătorit luni, 8 septembrie 2014, în ziua praznicului Naşterii Maicii Domnului, principalul hram. Bucuria sărbătorii a fost întregită de oficierea Sfintei Liturghii de către 3 ierarhi, anume Înaltpreasfinţitul Părinte Ilarion, Mitropolit de Volokolamsk, Preşedintele Departamentului pentru relaţii externe bisericeşti al Patriarhiei Moscovei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor. Peste 3.000 de credincioşi au participat la sărbătoarea mănăstirii botoşănene.

Hramul principal al Mănăstirii Vorona din Botoşani, care a avut loc luni, 8 septembrie, în ziua praznicului Naşterii Maicii Domnului, a fost serbat în mod cu totul deosebit anul acesta, în prezenţa a 3 ierarhi şi a peste 3.000 de credincioşi. Înaltpreasfinţitul Părinte Ilarion, Mitropolit de Volokolamsk, Preşedintele Departamentului pentru relaţii externe bisericeşti al Patriarhiei Moscovei, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi cu Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, au oficiat Sfânta Liturghie în faţa arhondaricului mănăstirii, înconjuraţi de un sobor numeros de preoţi şi diaconi din Botoşani, Iaşi şi Volokolamsk. Din soborul slujitor au făcut parte şi arhim. Ioan Harpa, exarh al mănăstirilor din Botoşani, pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, pr. Grigore Diaconu, fost director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Botoşani. La hramul vechii aşezări monahale botoşănene au fost prezente autorităţi locale şi centrale din judeţul Botoşani.

Conform tradiţiei, credincioşii prezenţi la hramul Voronei s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost scoasă din sfântul altar al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ şi aşezată în curtea aşezării monahale.

„În persoana Maicii Domnului, omenirea a făcut un pas spre Dumnezeu“

După citirea Evangheliei, IPS Părinte Ilarion a rostit un cuvânt de învăţătură, în care s-a declarat impresionat de mulţimea credincioşilor prezenţi, după care s-a referit la semnificaţiile duhovniceşti ale sărbătorii Naşterii Maicii Domnului: „Mă aflu pentru prima oară la această mănăstire şi sunt cu adevărat bucuros de felul în care v-aţi adunat aici şi de felul în care aveţi evlavie şi dragoste faţă de Dumnezeu, faţă de Biserică şi faţă de Născătoarea de Dumnezeu, care ne-a adunat pe toţi în această zi. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pe care o prăznuim în această zi, este cu adevărat mama întregului neam omenesc, mama Bisericii şi mama fiecăruia dintre noi în parte. Prăznuim în această zi naşterea ei ca începutul mântuirii noastre. Pentru ca noi să fim mântuiţi, Dumnezeu L-a trimis în lume pe Fiul Său Cel Unul Născut, însă această lucrare nu putea să se săvârşească dacă omenirea însăşi, în persoana Maicii Domnului, nu ar fi fost de acord să fie mântuită. Dumnezeu, de-a lungul multor secole, a pregătit umanitatea în aşa fel încât aceasta să aducă un astfel de rod binecuvântat; în persoana Maicii Domnului, omenirea a făcut un pas spre Dumnezeu. Calea omenirii către mântuire nu poate fi niciodată în mişcare într-un singur sens, ci trebuie să existe întotdeauna mişcare din ambele sensuri; Dumnezeu vine către noi, iar noi trebuie să mergem în întâmpinarea Lui“.

„Fiecare suflet de om trebuie să fie asemenea Maicii Domnului, adică mamă şi fecioară“

La sfârşitul Sfintei Liturghii, după împărtăşirea credincioşilor care s-au pregătit pentru primirea Sfintei Împărtăşanii, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a adresat câteva cuvinte credincioşilor prezenţi, în care a evidenţiat faptul că fiecare suflet de om ar trebui să fie asemenea Maicii Domnului: „Noi, creştinii, suntem chemaţi să-L primim pe Domnul şi Dumnezeul nostru Iisus Hristos înlăuntrul nostru prin rugăciune, prin cuvânt, dar în mod special prin Sfânta şi Dumnezeiasca Euharistie, împărtăşindu-ne cu Trupul şi Sângele Mântuitorului. Fiecare suflet de om trebuie să fie asemenea Maicii Domnului, adică mamă şi fecioară. Sufletul nostru trebuie să fie fecioară, adică curat şi neîntinat, pentru ca Domnul să sălăşluiască în el, şi trebuie să fie mamă, adică să-L nască pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos în mintea, în inima şi în sufletul celor de lângă noi. Numai aşa vom fi cu adevărat purtători de Hristos“.

Hramul Mănăstirii Vorona s-a încheiat cu o agapă, oferită credincioşilor prin grija stavroforei Teofana Scântei, stareţa Mănăstirii Vorona.

Mănăstirea Vorona este o mănăstire ortodoxă de maici din România, situată pe teritoriul comunei Vorona (judeţul Botoşani). Ea se află amplasată în mijlocul unei păduri aflată la o distanţă de 2 km de satul Vorona. Ansamblul Mănăstirii Vorona a fost inclus pe lista monumentelor istorice din judeţul Botoşani din anul 2004.

Citește despre: